Felháborító

2021.05.08. 14:00

Tizenöt fecskefészket vert le a háza faláról

Sok településen mesterséges fecskefészkeket helyeznek a lakók a házaik falára, ám sajnos még vannak olyanok, akik elpusztítják azokat.

Zs. K.

Az elmúlt hónapban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) Kislippóról kapott bejelentést, hogy az egyik ingatlantulajdonos leverte a háza faláról a fecskefészkeket. Erre engedélyt nem kért a természetvédelmi hatóságtól. Az esetet szerencsére bizonyítani lehetett, ezért a DDNPI munkatársai a rendőrséggel közösen kivonultak a helyszínre.

– Az elkövető összesen 15 fészek leverését ismerte be arra hivatkozva, hogy a fészkek zavarták a ház falának lefestésében.

Ez azonban nem elfogadható indok még akkor sem, ha a cselekmény a fecskék visszaérkezése előtt következett be, mert a védett madarak fészkeinek eltávolítása hatósági engedélyhez kötött. Az ügyben a hatósági eljárás jelenleg is tart, és remélhetőleg súlyos szankciókkal végződik – tájékoztatott a Madártani Egyesület.

Mint az köztudott, a becslések szerint egyetlen füsti fecske naponta mintegy 850 rovart, köztük vérszívókat fogyaszt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában