A közteresek egy napja

2021.10.26. 17:30

A legtöbbször szóban figyelmeztetnek, de néha szigorúan járnak el

A nap huszonnégy órájában járják várost a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársai, van, mikor 20–25 kilométert is megtesznek. Az egyik reggel velük tartottunk.

Zsigmond József

20211021 Pécs Nagy István és Sebestyén Ferenc közterület-felügyelők Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN

Fotó: Laufer László

Reggel hat óra előtt járunk, a helyszín a Pécsi Közterület-felügyelet épülete. Eligazítást tartanak, elmondják, melyik párost hová osztották be. Belváros, peremkerületen, mi (Sebestyén Ferenc, Nagy István közterületesek és én) gépkocsira kerülünk. Irány a Diána tér, ahonnan sok panasz érkezik az italozókra, kutyásokra.

– A nap 24 órájában váltásban dolgozunk. Van a reggeles, aztán a délutános, akik délután kettőkor kezdenek, az éjszakás, és a köztes, utóbbiak reggel nyolctól indulnak. Minden műszakban két páros dolgozik – meséli Nagy István közteres.

A közterületesek gyalog és autóval járják be az adott környéket.

A közeli játszótérnél a reggeli szürkületben két foszforeszkáló nyakörvet veszünk észre. Két fiatal hölggyel találkozunk, akikről elmondhatjuk, hogy szabálytisztelők, hiszen a kutyák pórázon vannak. Meg is dicsérem őket a köztereseknek, már a mondat végén vagyok, amikor egy kis fekete kutyus szalad ki, mögötte négy-öt lépésre a gazdája.

– Jó napot kívánok, egy pillanatra, uram – szól a fiatalemberhez Sebestyén Ferenc közterületes. – Tudja, uram, nem szabad póráz nélkül sétáltatni. Kutyafuttatón elengedheti, de itt nem – magyarázza.

A gazdi bólogat, megérti. Elnézést kér, ölbe veszi a kutyáját, és megígéri, többet nem jön le póráz nélkül. Azt gondolom, a Diána tér ezzel kipipálva, de tévedek.

– Uraim, látják azt a kis furgont? Őt kellene megbüntetni. Mindig itt parkol

– mondja emelt hangon egy középkorú férfi, és rámutat a kispiacnál a járdaszigetre, ahol egy autó áll. A kocsinál egy 40 év körüli férfi pakolja ki az árut, zöldséget, gyümölcsöt. Hozzálépünk. A köztesek elmondják, hogy itt nem állhat meg. Ő magyarázkodik, nincs hová álljon, és az árut ki kell raknia. Megígéri, hogy mindjárt továbbmegy. Sebestyén Ferenc közben körbenéz a piac másik végébe is. Itt egy idősebb férfi áll, borospohárral a kezében, a piacon kívül. A közteres felhívja a férfi figyelmét, itt nem ihat. Ő bólogat, majd egy nagy mozdulattal lehúzza a bort.

– Uram, mondtam, hogy ne igyon. Személyit, lakcímkártyát – szól keményen a közterületes. A férfi most megúszta írásbeli figyelmeztetéssel, de volt olyan eset a Hal téren, ahol ötvenezer forintot ért egy kis üveges pálinka.

Beülünk a kocsiba, amikor a központból hívnak. Bejelentés érkezett a Magaslati úti építkezésről. A teherautók elfoglalják a járdát, és munkások hamarább kezdték el a munkát. Irány a Magaslati. Az építkezést már látjuk, ők is észrevesznek. Egyik autó már el is ment, a másik sofőr megígéri, nem foglalja el a járdát.

A közteresek folytatják útjukat, én a szerkesztőség felé veszem utam. Rájuk Meszes, Hősök tere, Uránváros vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában