Vigyázzunk az utakon!

2021.12.25. 17:28

Holnap hajnalban ónos esőre figyelmeztetnek

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalban, a déli országrészben több milliméter ónos esőre lehet számítani.

bama.hu (forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Helyenként akár öt millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. Nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben. Ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Elindulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.

 

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/-n olvashatnak.

 

A Magyar Közút a következőket írta:

"Elsősorban Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben hullhat jelentős mennyiségű ónos csapadék. Kiemelten Tolna déli területein és a Mecsek északi lejtőin, valamint az alföldi megyék déli felén lehet a legnagyobb mennyiségre számítani. Vasárnap késő este egy újabb csapadékzóna éri el a déli határt, amiből késő este, hétfőn hajnalban és napközben újfent nagy területen lehet nagy mennyiségű ónos csapadékra számítani a déli országrészben. Elsősorban Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve Pest megye déli, délkeleti része lehet érintett. Vasárnapra az ország északi, északkeleti területein pedig ez idő alatt jelentősebb mennyiségű friss, nagyobb víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullhat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában