Veszélyes!

2022.06.30. 18:02

Milliós kárt okozhat az eldobott cigaretta

A statisztikák alapján az utóbbi öt évben 187 mezőgazdasággal összefüggő tűzeset következett be a megyében, melyek kiterjedése meghaladta a 300 hektárt, az anyagi kárt 225 millió forintra becsülik.

Zs.J.

Fotó: Pusztai Sándor

Június végéig összesen 181 szabadtéri tűzeset történt Baranyában, ebből 66 alkalommal mező- és erdőgazdálkodási területen csaptak fel a lángok – tudtuk meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. A tűz több mint egymillió négyzetméteren pusztított, személyi sérülés szerencsére nem történt.

Az elmúlt időszakot tekintve a mezőgazdasági tűzesetek száma hasonlóképpen alakult az évek során. Idén 66 ilyen jellegű tűzesethez riasztották a megye tűzoltóit, ez a tavalyi évben – szintén június 29-ig – 58 esetben fordult elő. A szabadtéri tüzek legtöbbször gondatlanságból – például egy eldobott cigaretta vagy égetés miatt – keletkeznek, de előfordulnak más esetek is. Február 6-án például egy magyarszéki tehenészet fölötti zöldterületen található betonoszlopról szakadt le az elektromos vezeték, és az gyújtotta meg a növényzetet.

A nyári betakarítási munkák is sok veszélyt jelentenek, ezért kellő körültekintéssel kell rá felkészülni – közölte Horváth Nikolett Csilla, a katasztrófavédelem megyei szóvivője. – Különösen fontos a betakarítási munkálatokban résztvevő gépek tűzvédelme, az aratásra-, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása, továbbá kiemelném, hogy a gabonatáblán dohányozni még a járművek, erő- és munkagépek vezető fül­kéiben is tilos – hangsúlyozta a szóvivő.

Horváth Nikolett Csilla azt is elmondta, hogy az üzemelő munkagépek kezelői a munkavégzés megkezdése előtt és annak befejezése után közvetlenül és munkavégzést megszakító szünetekben kötelesek a kipufogó-vezeték és szikratörő műszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghető anyagtól szükség esetén megtisztítani.

A szóvivő azt is kiemelte, hogy a betakarítással érintett területen a munkagépeken és a járműveken nem végezhető olyan karbantartás vagy javítás, amely nyílt láng használatával, vagy az üzemanyag elfolyásával járhat.

A szabályok betartása különösen fontos lenne, mivel évente több száz mezőgazdasági tüzet – gabonatábla-tüzet, valamint kazal-, illetve boglyatüzet – kell eloltaniuk a tűzoltóknak. Baranya megyében az utóbbi öt évben több mezőgazdasággal összefüggő tűzeset következett be, melynek összesített kiterjedése meghaladta a 300 hektárt.

Kizárólag mezőgazdasági gépet érintő tűz 11 esetben fordult elő. A 74, bálákat érintő tűzeset során pedig több mint 16 ezer szalmabála égett el. Az oltást 397 tűzoltó gépjármű végezte, a becsült anyagi kár elérte a 225 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában