Horogkereszt miatt is indult eljárás

2022.10.25. 14:17

Csalások dobták meg a bűncselekmények számát Kozármislenyben

Duplájára emelkedett a bűncselekmények száma a baranyai kisvárosban egy év alatt, ami rémisztőnek tűnik, de mint a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője, Korontos Zoltán a kozármislenyi közgyűlésen elmondta: nem kell senkinek a kardjába dőlnie.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

A rendőrfőkapitányt minden évben meghívják a közgyűlésre, ahol az előző év bűnügyi statisztikáit ismerteti a önkormányzattal. Korontos Zoltán a rendőrségi beszámolójában elmondta, hogy olyan bűnügyek jelentek meg, amik eddig nem voltak Kozármislenyben, így önkényuralmi jelkép miatt is indult eljárás, ami garázdasággal köthető össze, a falra horogkeresztet rajzoltak. 

– Garázdaság a városban 2019-ben, 2020-ban nem történt, tavaly három ilyen eset volt. Ezek általában indulati cselekmények, közterületen valósultak meg – magyarázta a képviselőknek a főkapitány, aki kitért arra is, hogy miért emelkedett a bűncselekmények száma a városban.

Kiderült, a csalások dobták meg drasztikusan a bűncselekmények számát: míg 2019-ben nyolc, 2020-ban négy volt, ez a szám tavaly 13-ra emelkedett.

– Ez nem azt jelenti, hogy Kozármisleny tele van csalókkal. Inkább fordítva: a sértettek voltak kozármislenyiek, akiket jellemzően a digitális térben történő vásárlások, tranzakciók útján tévesztettek meg – említette a főkapitány.  

Vagyis, mint megtudták a képviselők, a sértetek helyiek voltak, így mivel az elkövetési hely Kozármislenyhez kapcsolódott, így a bűnügy is ide számítódott. A csalók Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Veszprém megyeiek voltak.

– A digitalizáció számos visszaélésnek ad lehetőséget, ezért mindenki felelősen nyúljon az egérhez, felelősen kattintson különböző tranzakciókra – figyelmeztetett a főkapitány.

Összességében elmondható, Kozármisleny az egyik legbiztonságosabbak települések közé tartozik, emberölés, súlyos testi sértés nem volt a városban. A pozitív mutatók, amit érdemes kiemelni: a nyomozási eredményesség 85 százalékos volt, tíz százalékkal jobb mint a korábbi években, a közlekedésről elmondható 35 százalékkal kevesebb baleset történt mint 2020-ban: halálos nem volt, könnyű sérüléses kettő, hét súlyos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában