Mulasztás vagy hiba?

2022.11.25. 07:00

Több autó is lángra kapott a baranyai megyeszékhelyen

Hatalmas lángokkal égett több kocsi a napokban Pécsen, volt amelyik a Búza téren kapott lángra, de tűz csapott fel a volt vásárcsarnoknál, a parkolóban, ahol egy teherautó égett. Utánajártunk, mi okozhatta a járműtüzeket.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Az elmúlt hetekben több olyan hírt közöltünk lapunkban, ahol a tűzoltóknak azért kellett beavatkozniuk, mivel személyautók, tehergépkocsik gyulladtak ki. Volt olyan eset, mikor a jármű menet közben kezdett el füstölni, de olyan is előfordult, mikor álló gépkocsik kaptak lángra. Mint megtudtuk, egyik esetben sem merült fel szándékos gyújtogatás. De akkor mi okozhatta ezeket a járműtüzeket? – tettük fel a kérdést a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. 

– A legtöbb esetben műszaki hiba okozza a gépjárműtüzeket, például elektromos meghibásodás, olaj- vagy üzemanyag-szivárgás vagy túlhevült katalizátor, ami képes meggyújtani az alatta lévő száraz növényzetet. Az sem kizárt, hogy a tűz az autó közvetlen közelében keletkezik, például egy eldobott cigarettacsikk miatt, és innen terjed át a járműre – közölte lapunkkal Horváth Nikolett Csilla, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy emberi tevékenység, például műhelyben, garázsban vagy az autóban végzett tűzveszélyes tevékenység – például flexelés, hegesztés – is okozhat tüzet, de forró napokon az utastérben hagyott tárgyak, hajtóházas spray-k vagy egyéb tűz- és robbanásveszélyes anyagok is meggyulladhatnak. 

Nem kötelező, de jó, ha van

Ha kigyulladna az autónk, nagyon észnél kell lennünk, mert ha az első egy-két percben nem fogjuk meg a tüzet, akkor már csak a tűzoltókra számíthatunk, írta közösségi oldalán a katasztrófavédelem. 

– A tűzoltó készülék nem kötelező, de mindenképp javasoljuk – említette Horváth Nikolett Csilla, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki hozzátette, hogy a járművekben a legjobb megoldás egy kétliteres ABF habbal oltó tűzoltó készülék. Legideálisabb, ha a tűzoltó készüléket az első utas oldali ülésnél, rögzítve helyezzük el, de a csomagtartóban is megfelelő, ha a csomagoktól is könnyen hozzáférhető marad. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában