Már nem Baranya és Somogy a fő célpont

2022.12.13. 07:00

Növekedést mutat a migrációs nyomás a határon

Hét évvel ezelőtt Baranya és Somogy megye zöldhatárán keresztül próbálkoztak Magyarország területére jutni az illegális határsértők, most a migrációs nyomás Csongrád-Csanád megyére helyeződött át.

Zsigmond József

Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy a téli időjárás miatt mérséklődni szokott az országba belépni próbáló illegális migránsok száma, azonban idén nemhogy mérséklődne, hanem növekedést mutat a migrációs nyomás

 – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a napokban.

A Magyarország schengeni külső határán jogellenesen belépők, vagy azt megkísérlők száma 2022. január 1. és november 30. között 254 520 fő, míg a tavalyi év azonos időszakában ez a szám kicsivel több mint 111 ezer volt.

– Az illegális migránsok legnagyobb számban Csongrád-Csanád megyében igyekeztek bejutni Szerbia felől Magyarország schengeni külső határán. Baranyában az idei évben november végéig 247 migránst fogtunk el, míg 2021-ben hasonló időszakában 383 fő volt az intézkedés alá vontak száma

 – közölte megkeresésünkre az Országos Rendőrfőkapitányság sajtóosztálya, akik azt is elmondták lapunknak, hogy a legtöbb határsértőt Baranyában Mohács közigazgatási területén fogtak el.

Lapunk többször írt róla, hogy az ország területén, többek között Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyében a pécsi nyomozók jelzése alapján állítottak meg személyautókat, teherautókat a járőrök, mivel felmerült a gyanú, hogy a járműben migránsok lehetnek.  Szerettük volna megtudni, hogy miként szerzik be az adatokat a nyomozók az embercsempészekről, ám a rendőrség a kérdésünkre azt írta, hogy a feltett kérdésre vonatkozóan nem kívánnak tájékoztatást adni.

Idén több híradás arról számolt be, hogy a migránsok, és az őket szállító embercsempészek egyre erőszakosabbak. Volt olyan eset, hogy a migránsok kővel dobálták meg a határ védőit, de olyan is előfordult, hogy a migránsokat szállító jármű vezetői lövéseket adtak le az őket igazolni akaró járőrökre. Mint megtudtuk, hasonló támadások, agresszív fellépések szerencsére Baranyában nem történtek

Nem lovakat szállított

December hatodikán a  pécsi nyomozók jelzése alapján a rendőrök az M1-es autópályán, Győr közelében egy francia rendszámú lószállító járművet ellenőriztek, mivel felmerült a gyanú, hogy lovak helyett migránsok lehetnek a raktérben. A rendőrségi beszámoló szerint a járművet egy 25 éves francia állampolgár vezetett, a járműben utazott társa, aki ugyancsak francia állampolgár volt. A jármű rakterében nyolc, magát szír állampolgárnak valló és öt, magát indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott, akik semmilyen úti okmánnyal nem rendelkeztek. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában