Drogdílerek ügyét is tárgyalják

2023.01.16. 18:44

Egy volt klinikai igazgató is bíróság elé áll a héten

Több olyan ügyet tárgyalnak a héten a Baranya vármegyei bíróságokon, amely nagy sajtóérdeklődésre számíthat.

Zs. J.

Fotó: Gazdag Mihály

Január 17-én és 19-én a szigetvári bíróságon folytatódik annak a férfinak és társainak az ügye, akik újfajta drogokkal kereskedtek. Ezekben az ügyletekben kriptovalutával fizettek. A drogot külföldről szerezték be, majd postán keresztül érkezett a küldemény Magyarországra. Mint a vádiratban leírták, 2018 és 2020 között összesen 50 kilogramm pszichoaktív anyag érkezett, 40 millió forint értékben. 

Az anyagot futárszolgálat szállította fiktív címekre, melyet további futárszolgálattal, illetve személyesen továbbítottak a másodrendű vádlottnak, illetve más, porciózást, csomagolást, postázást végző személyeknek. A bíróság az előkészítő üléseken a vádlottak többségével szemben ítélettel befejezte az eljárást. Az elsőrendű, a kilenced rendű és a tizenharmad rendű vádlottak vonatkozásában folytatja a tárgyalást.

A másik nagy ügyet január 18-án a Pécsi Törvényszék előkészítő ülésen tárgyalja. Az elsőrendű vádlott az egyik pécsi klinikai központ volt igazgatója, míg a másodrendű egy patológus, a harmadrendű pedig egy orvos. A vádiratban leírtak szerint, az elsőrendű vádlott fül-orr-gégész szakorvos, igazgatóként 2011-től 2020. március 15-ig dolgozott a fül-orr-gégészeti klinikán, valamint egy alapítvány kuratóriumi elnöke volt. Az elsőrendű vádlott által vezetett klinika 2019  januárjában két napra, magyar és külföldi orvosok részére – sziklacsont fúrás gyakorlásának céljából –  kurzust szervezett, melyet széles körben hirdettek meg. A kurzuson a klinikai igazgatója személyenként 3-3 darab, holttestekből kivett sziklacsontot szándékozott biztosítani a résztvevőknek.

 A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, melyet orvostudományi egyetem oktatási felhasználásának céljából holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott.

2018 januárjától 2018. év végéig a klinika igazgatója megbízása szerint a másodrendű vádlott a patológiai intézetben elhelyezett, hamvasztani kívánt holttestekből, oktatási célból, folyamatosan, havi rendszerességgel legalább 15-20 darab, összesen 320 darab sziklacsontot, valamint nyakszirtcsont töredéket távolított el, amelynek ellenében több esetben darabonként 2500 forint készpénzt kapott. A harmadrendű vádlott egy orvos, aki a kurzuson oktatóként vett részt, a vádirat szerint tudott arról, hogy a csontokat feketén szerezték be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában