Minden hónapra jutott baleset

2023.01.03. 19:50

Júliusban nyaralni ment a halál az utakon

A rendőrség közlekedésrendészeti statisztikája szerint 2022 január és december között húszan vesztették életüket Baranya vármegye útjain.

Zs. J.

Tavaly egyetlen egy olyan hónap volt, a július, amikor a baranyai közutakon nem volt halálos kimenetelű baleset. A legutolsó emberéletet követelő baleset december 29-én történt a 6-os főúton Szentlőrincnél, ahol egy autó és egy kamion ütközött. A személykocsiban egyedül utazó sofőr, egy idős férfi, beszorult az összeroncsolt autóba. Őt a tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították, és átadták a mentőknek, akik megpróbálták megmenteni az életét, ám olyan súlyos sérülései voltak az idős sofőrnek, hogy a helyszínen életét vesztette.

Sajnos volt olyan halálos kimenetelű baleset 2022-ben, ahol gyerekek is meghaltak. November 17-én Sásdon, a Temető utcai vasúti átjáróban egy személyautó és egy vonat ütközött. A baleset során az autót vezető nő, valamint gyermeke a helyszínen életét vesztette.

Május 14-én Újpetrén, a Kossuth utcában egy személygépkocsi elütött egy kerékpárral közlekedő nőt és a gyermekét. Úgy tudjuk, az anyuka és a lánya a helyi boltba tartott, mikor egy 57 éves sofőr elütötte őket. A nő az autó kerekei alá került, míg a kislány több métert repült. Az édesanya a helyszínen életét vesztette, a 12 éves lányt súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol több életmentő műtét hajtottak végre az orvosok, de a kislány életét már nem tudták megmenteni.

Több gyalogosgázolás is történt a vármegyénkben, volt, amely emberéletet is követelt. 2022. május 6-án Komlón, a Köztársaság utcában egy, a kertjébe tartó férfit ütött el egy személyautó. A férfinak olyan súlyos sérülései voltak, hogy a helyszínen életét vesztette.

A tavalyi évben egy motoros is életét vesztette Baranya vármegyében. Májusban az M60-as autópálya bólyi lehajtójánál egy motoros és egy kamionnal ütközött. A helyszínre mentőhelikopter érkezett, de az 38 éves motoros férfi életét már nem lehetett megmenteni. 

A rendőrség szerint a baleseteket legtöbbször gyors­hajtás, a kanyarodáskor, az irányváltoztatáskor és a vasúti átjárókban érvényben lévő szabályok be nem tartása, valamint az ittas vezetés, a biztonsági öv be nem kapcsolása okozza.

Ellenőrzik a vasúti átjáróknál a szabályok betartását

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni. Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó vagy félsorompó mindként rúdja nyitott véghelyzetben áll, illetve a fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad. Fehér jelzés esetén is csak akkor hajtsanak rá az átjáróra, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem gátolja az áthaladást. A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni tilos, A rendőrség közölte azt is, hogy idén is ellenőrzik a rendőrök a vasúti átjáróknál a közlekedési szabályok betartását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában