Indul a túraszezon

2023.03.05. 09:13

A szalonnasütésből is keletkezhet erdőtűz, ha figyelmetlenek vagyunk

Lassan, de biztosan érkezik a tavasz. Sokan az első tavaszi napsugarak hatására túracipőt húznak, hogy megcsodálják az ébredező természetet. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy mire kell figyelni, ha a kijelölt tűzrakóhelyeken tüzet gyújtanánk.

Zs. J.

Fotó: Török János

Az erdőgazdálkodók kötelesek a turisztikai célpontnak számító parkerdők területén állandó és biztonságos tűzrakóhelyeket kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodónak kell karbantartani. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett, hívta fel a túrázók figyelmét a katasztrófavédelem:
– A tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.

– A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem; amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát).

– Az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában