Emiatt kellett kiüríteni

2023.04.02. 10:58

Erős vegyi anyag, agresszív oldószer jutott a színház hálózatába

Hírportálunk beszámolt róla, hogy több mint hatszáz embernek kellett elhagyni a Pécsi Nemzeti Színházat előadás közben szombat este. A Tettye Forrásház Zrt. az alábbi sajtóközleményt juttatta el az esettel kapcsolatban szerkesztőségünkhöz.

Zs. J.

A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a helyszínen a katasztrófavédelem jelenlétében átvizsgálták a Perczel Miklós utcai szennyvízelvezető gerincvezetéket: a közvezetéki rendszeren nem tapasztaltak rendellenes kirakódást, dugulást; a csatorna átjárható, a szennyvíz átfolyása biztosított volt. 

Ezen normál üzemi körülmények között természetes módon nem keletkezhet, nem jelenhet meg a mért koncentrációban hidrogén-cianid.
A probléma csak a színházban jelentkezett, az ugyanezen fővezetéken lévő szomszédos ingatlanoknál nem. Ha az épületben észlelt gáz a csatornából származott, az csak úgy fordulhatott elő, hogy olyan erős vegyi anyag, agresszív oldószer jutott a hálózatba, ami kémiai reakcióba lépett a vezetékekben lévő szerves anyagokkal, nagy mennyiségű gáz felszabadulását okozva. (Ha például valaki igen erős zsíroldót önt a lefolyóba.)
A szakemberek feltételezése szerint a színház belső hálózatának valamelyik bűzelzárója is meghibásodhatott (megrepedt, vagy kiszáradt), enélkül a gáz nem tudna felszivárogni az épületbe.

A TETTYE FORRÁSHÁZ szombat este átmosta a színház környékén a szennyvízhálózatot; a társaság felajánlja az intézménynek, hogy kamerával átvizsgálja a belső szennyvízvezetékeket, szelepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!