Fontos a prevenció

2023.05.26. 17:00

Túl sok gyermek tűnik el mostanában - tenni próbálnak ellene

Az engedély nélküli eltávozás, szökés, eltűnés a nevelésbe vett gyermekek életében különösen gyakori jelenség.

Forrás: BVRFK

E gyermekek jellemzően családjukhoz, alkalmi vagy régebbi ismerőshöz szöknek, esetleg céltalanul csavarognak, alkalmi ismeretségeket kötnek. Az eltűnés oka lehet a túlzott kontroll alóli menekülés, vagy kalandvágy, de sok esetben a gyermek a figyelmet szeretné felhívni magára és kivívni a környezete törődését. - olvasható a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán.

Bármi is a kiváltó ok, amikor a gyermek kivonja magát a felnőtt felügyelete alól, nagyobb az esélye az áldozattá illetve bűnelkövetővé válásnak.

A Komlói Rendőrkapitányság munkatársai május 25-én lakásotthonban élő gyermekek számára bűnmegelőzési foglalkozást tartottak. A foglalkozást megelőzte a Baranya Vármegyei Gyermekvédelmi Központ művészetterápiás felkészítése, amelynek során a terapeutával a szökés témakörét körüljárva rajzoltak a gyermekek. Rajzaikban leginkább a szabadság élményét jelenítették meg. A rendőrségi foglalkozáson azonban előkerültek az illegális távollét alatt előforduló veszélyek, az áldozattá válás esetei, és ezek megelőzésének lehetőségei.

A gyermekek nagy érdeklődéssel, aktívan közreműködtek, sok kérdés merült fel, és a személyes tapasztalatokat is átbeszélték a foglalkozás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában