Ez történt 100 éve

2023.09.09. 12:32

Halomban hevertek a holttestek az utcákon

Földrengés, tűzvész, szökőár pusztított Japánban 1923-ban. Elpusztult városok, falvak. Baranyai lap beszámolója.

Zsigmond József

Az 1923-as nagy földrengés volt Japánban. A földrengést követően hatalmas tűzvész pusztított a nagyvárosokban, illetve hatalmas szökőár csapott le a partvidékre. A katasztrófa 1923. szeptember 1-jén helyi idő szerint déli 11 óra 58 perckor következett be, a rengés 6 percig tartott.

A Dunántúl című lap így számolt be a katasztrófáról: 

1923. szeptember 4.: Katasztrofális földrengés pusztított Japánban. A megszakadt távíró összeköttetés miatt csupán a repülőgépek hoznak híradást. A földrengés borzalmát, a tűzvész és a szökőár pusztításai fokozzák. Tokióban százezer ember vesztette el életét. Több városa eltűnt a föld színéről. A földrengés hat percig tartott. A megmenekült emberek fedél, élelem és víz nélkül vannak. A holttestek halomban hevernek az utcákon. A szökőár számos hajót elpusztított.

1923. szeptember 4.: A japán földrengés katasztrófája sokkal borzalmasabbnak bizonyult, mint eleinte várták. Noha az eddigi szűkszavú jelentések alapján még lehetetlen teljes nagyságban áttekinteni a japán katasztrófát, annyi máris bizonyos, hogy ilyen rettenetes pusztítást elemi csapás még soha nem okozott Japánban. A halottak számát százezerre becsülik. Egész városok dőltek romba, így Kamakura, Yokosuh, Atame, Ito és Amakusa.

1923. szeptember 4.: Az Ususa parkban levő tó tele van asszonyok és gyermekek holttestével, akik inkább a vízbe fojtották magukat, semhogy a lángok közt pusztuljanak el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában