Csat(t)lakozz!

2023.09.05. 17:00

Így előzhetjük meg, hogy baleset esetén gyermekeink sérüljenek

Az ősz beköszöntével az iskolai időszak is elkezdődött. Tömegközlekedéssel, kerékpárral és személygépkocsival is útnak indulnak reggelente a családok, hogy még becsengetés előtt az oktatási intézményhez érjenek.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a szülők, nagyszülők figyelmét arra, hogy amennyiben gépjárműben, utasként szállítják a gyermeket iskolába, használjanak a gyermek korához és testméretéhez igazodó gyerekbiztonsági rendszert. Ez az eszköz lehet gyermekülés, a nagyobbaknál pedig ülésmagasító, de a legfontosabb tényező, hogy mindenképpen becsatolt biztonsági övvel használják őket.  

Sajnálatos módon tíz gyermek közül négy nem így közlekedik, így fennáll a veszélye annak, hogy baleset esetén a gyermek megsérül. A rendőr-főkapitányság kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy tegyenek a gyermekek, unokák biztonságáért óvó intézkedéseket személygépkocsiban való közlekedés során is.  

Az oktatási intézmények előtt általában ki van helyezve Megállni tilos tábla, így kérik az autóval közlekedőket, hogy használják a speciális Kiss & Go parkolókat, és ne álljanak meg a tilosban. Mindemellett figyeljenek arra is, hogy a gyermek ne az útteste felőli oldalon, hanem a járda felé szálljon ki a járműből.  

Számtalan tanulmány és statisztika igazolja a biztonsági öv balesetben játszott életmentő szerepét. A rendőrség 2023 márciusában indított egy országos kampányt Csat(t)lakozz! elnevezéssel, amelyben kifejezetten a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára és azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára hívják fel a figyelmet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!