Hogy mindenki hazaérjen!

2023.09.25. 17:30

Tavaly több halálos baleset történt az átkelőknél, ezért most az ellenőrzés

Holttestek, autóroncsok. Hogy ne ilyen szomorú kép táruljon a közlekedők elé, ezért a héten megelőzési akcióhetet tart a rendőrség, melyen során kiemelten figyelnek a vasúti átkelőkre.

Zsigmond József

Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságára, ezért szeptember 25. és október 2. között a Railpol, a Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete által szervezett nemzetközi megelőzési akciót szervez, melybe a magyar rendőrség is bekapcsolódott. Az akcióhét célja többek között, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő baleseteket, továbbá azt, hogy a vasúti jelzőberendezéseket megrongálják, meggátolják a pályaudvarokon és a vonatokon a zsebtolvajlást.

Baranyában az elmúlt időszakban több baleset volt vasúti átjáróknál, a legszomorúbb és a legtragikusabb múlt év végén történt, mikor a Sásdon egy édesanya és gyermeke vesztette életét, mikor az autójuk vonattal ütközött. Tavaly még egy halálos kimenetelű baleset történt, Vásárosdombón egy férfi és nő hunyt el hasonló baleset miatt. A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a vasúti átjárókat csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, illetve a fénysorompó villogó fehér fényjelzése esetén is csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem gátolja az áthaladást.

Az öngyilkosság elkerülhető

Több olyan eset volt az elmúlt időszakban, hogy öngyilkossági szándékkal léptek a vonat elé. Baranyában két halálos gázolás történt, mikor vonat elé léptek: az egyik Szentlőrinc közelében, míg a másik Szigetvárnál. Szentlőrincnél egy nő, míg Szigetvárnál egy idősebb férfi vesztette életét. 

A RAILPOL 2004-ben alakult, és az egyik ilyen európai akcióhét során a cseh rendőröknek sikerült meggátolniuk egy öngyilkosságot. 2018-ban egy középkorú nő a vonat alá akart lépni, de ezt akadályozták meg a cseh rendőrök, mikor az utolsó lépését már nem tudta megtenni a nő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában