Tavaly sok minden égett

2023.12.30. 17:00

Szerencsét hoz a tűzoltó csókja szilveszterkor

Rengeteg babona, hagyomány lengi körül a szilvesztert, és az egyikben még a tűzoltók is szerepet kapnak.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: FXQuadro

Van egy hiedelem, ami a XIX-XX. századi Franciaországból indult útjára: ha valaki Szilveszter éjszakáján megcsókol egy tűzoltót, akkor az szerencsét hoz neki az új évben. Ez a kis szokás a színésznők körében terjedt el leginkább, akik úgy gondolták, hogy a csók a munkában is szerencsét hoz nekik, például, hogy jó szerepet kapnak.  

Ez a hagyomány a két világháború közötti Pesten is széles körben hódított. Ugyan Pécsre vonatkozóan nem találtam ilyen feljegyzéseket, és azt sem tudni, hogy a francia színésznők jó szerepet kaptak a csók után, de mindennek meg kell adni a lehetőséget. 

Ha nem is történik szilveszterkor tűzoltó csók, akkor se csüggedjünk, mert nagyon jó dolog az, ha nem futunk bele terepen dolgozó tűzoltókba, hiszen ez azt jelenti, hogy minden gond nélkül telt el a Szilveszter, nem úgy, mint a 2022-es esztendőben, amikor is Baranya vármegyében tűzijátékok kapcsán öt alkalommal vonultak tűzesethez a lánglovagokat: két alkalommal szemetes konténer, kétszer tuja, egy alkalommal pedig szemétkupac égett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában