Hússal jobb a lencse

2023.12.29. 07:00

Szerencsét hozó finomságok után kutattunk a piacon

Épphogy letettük a kanalat és a villát karácsony után, már érkezik is a következő ünnep, amikor újra megtelnek az asztalok. Ez a jeles nap pedig nem más, mint a szilveszter, amihez időben érdemes beszerezni a hozzávalókat, szóval irány a Pécsi Vásárcsarnok.

Czeczon Enikő

December 31-ét rengeteg szokás, hagyomány, babona lengi körbe. Van, ahol nem esznek halat, hogy ne ússzon el a szerencse, de ugyanígy a csirke sem éppen jó, mert az meg elkaparja a szerencsét, viszont a disznó előtúrja azt, így azt lehet fogyasztani a háznál. 

Viszont abban minden táj, minden ház megegyezik, hogy a lencse az pozitív erővel bír, hiszen aki lencsét eszik szilveszter éjjelén vagy az év első napján, akkor az előtte álló esztendő bőségében, gazdagságában lesz része. Így mi is a lencse, valamint a lencsefőzelékhez szükséges füstölt hús nyomába eredtünk a Pécsi Vásárcsarnokban. 

Mivel a karácsony előtti héten jártunk kint a piacon, volt alkalmunk abba is bepillantani, hogy kerül-e lencse és füstölt hús a kosarakba. 
Elég nagy volt a zsibongás a vásárcsarnokban, hiszen mindenki az utolsó bevásárlásokat intézte már, de azért volt idő egy kis csevegésre. Idősek tájékoztatták egymást arról, hogy mivel várják a családjukat, de a legtöbbjük az unokák érkezését várta leginkább, de azért szó esett a szilveszterről is. 

A lencse nagyon fogyott, szinte mindenki kosarába, szatyrába került egy jókora adag. A felhozatal pedig változatos volt: vörös, fekete, francia és hagyományos. 

A lencsefőzelékhez elengedhetetlen a füstölt hús, így nem meglepő, hogy rengetegen várakoztak a húsárusoknál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában