Nincs telefonszám

2024.01.27. 16:40

Még mindig sokan online trükköznek a tűzifával

Wald Kata

Fotó: Bencsik Adam

Folyamatosan figyeli az internetes közösségi oldalak piacterein közzétett tűzifahirdetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) annak érdekében, hogy a vásárlók ne lehessenek csalás áldozatai. 

– A jogsértést elkövető hirdetők adatait, és az azokban szereplő telefonszámokat a Nébih kereshető formában közzéteszi online, egy úgynevezett feketelistán, amely elérhető a https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai címszó alatt – hívja fel a figyelmet a hatóság. Azt javasolják, hogy a listára felkerült telefonszámokon senki se rendeljen tűzifát, ugyanis azokkal kapcsolatban rendkívül nagy a vásárlók átverésének kockázata. 

– Az általános tapasztalat szerint a megbízhatatlan hirdetők arról is felismerhetők, hogy általában nem adják meg a telefonszámukat, hanem kizárólag privát üzenetben lépnek kapcsolatba a vásárlókkal

 – részletezte a hatóság. 

– Szintén nagyon fontos árulkodó jel, hogy ha egy eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatokat, mint például az EUTR technikai azonosító számot, nevet, telefonszámot, vagy a telephelyi elérhetőséget – hangsúlyozza a Nébih. Ennek oka, hogy a tűzifával trükköző hirdetők jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy a későbbiek során az esetleg elégedetlenkedő vevők utolérjék őket. 

Az átverés elkerüléséhez további tanácsokat a Nébih weboldalán találhatnak meg az érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában