30 éve történt

2024.01.21. 17:00

Templombetörés is megrázta már a baranyai települést

Harminc évvel ezelőtt arról számoltunk be a Dunántúli Napló hasábjain, hogy 1 millió 200 ezer forintos kár keletkezett, miután betörtek a pellérdi római katolikus templomba és elloptak számos értékes, műkincsnek számító tárgyat.

Czeczon Enikő

Fotó: Nickbeer

Az egyházközség gondnoka a Dunántúli Naplónak akkor úgy nyilatkozott, hogy csütörtökre – 1994. január 20. – virradó éjszakán, háromnegyed kettőkor meghallotta, hogy a szomszéd kutyái erősen neszeznek. Úgy gondolja, hogy akkor járhattak arra a betörők, és nagyon bánja, hogy nem nézett ki az ablakon.  

A gondok állítása szerint a betörők biztosan tudhatták, hogy mekkora érték van a templomban. A rablók a sekrestye két ajtaját felfeszítették, és magukkal vittek nyolc gyertyatartót, két kelyhet és szobrot, de a papírpénzeket tartalmazó perselyeket érintetlenül hagyták. A szakértők véleménye szerint a kárérték eléri az 1 millió 200 ezer forintot.  

A Mária-oltártól ellopott gyertyatartók legalább 150 évesek voltak. Hat darab gyertyatartó fából készült, 70 centiméteres és arannyal futtatott volt, és körülbelül egyenként százezer forintot ér. A főoltárról ellopott két réz gyertyatartó is arannyal futtatott volt. Mindemellett a betörők elvitték a Jézus feltámadását ábrázoló, fából faragott, festett, körülbelül 40 centiméter magasságú szobrot is.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában