Borzalmas ügyek

2024.03.10. 18:07

Három gyilkossági ügyet is tárgyal jövő héten a Pécsi Törvényszék

Hétfőn a bostai gyilkosság, kedden a sóoldat helyett fertőtlenítőszert beadó műtőssegéd, csütörtökön pedig az ügyészség által emberöléssel vádolt két nő ügye folytatódik a jövő héten a Pécsi Törvényszéken.

Bama.hu

Illusztráció

Fotó: Gorodenkoff

A bostai ügy

A bostai gyilkosságra 2022-ben derült fény. 2017 nyarán bejelentés érkezett a rendőrégre, hogy egy 23 éves helyi férfi eltűnt. A gyanú egy 40 éves helyi férfira terelődött, akit a baranyai nyomozók 2022 végén fogtak el. A vád szerint a gyilkosság estéjén a sértett ittasan jelent meg szomszédjánál, a későbbi vádlottnál, ahol közösen folytatták az italozást, majd szóváltás alakult ki közöttük. A vádlott egy 15 centis késsel nyakon szúrta a sértettet.

A 23 éves férfi az éjszaka folyamán meghalt, teste a vádlott ágya mellett, alsóruhában feküdt, míg a vádlott elaludt – részletezte korábban a bíróság. A vádlott egy pokrócba göngyölte az áldozatát, majd bedobta egy szerelőaknába. Amikor a vádlott elköltözött az ingatlanból egyik éjszaka kiásta az áldozat maradványait, egy zsákba csomagolta, amit magával vitt az új lakásába, és a padláson elrejtette. A törvényszék folytatja a tárgyalást az ügyben.

Sóoldat helyett fertőtlenítőszert adott be

A Pécsi Törvényszék által keddre kitűzött ügy előzménye, hogy egy nő 2020. május 3-án került felvételre egy baranyai kórház szülészet-nőgyógyászati osztályára, ahol egy műtét várt volna rá. A műtét előtti napon az egyik kórházi műtőssegédet megkérték, hogy vigyen a műtőbe a takarításhoz szükséges felület-fertőtlenítő szert. A férfi egy fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üveg tartalmát beleöntötte a mosdókagylóba, majd visszament a raktárba, ahol fertőtlenítő szerrel megtöltötték és a műtő előterébe vittek.

A műtét során a műtősnő felkérte, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot a műtét során használt steril tálba. A műtőssegéd felvette a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget, és mivel nem jutott eszébe, hogy abban fertőtlenítőszer van, azt a műtőbe vitte és tartalmát a steril tálba öntötte. A műtétet a harmadrendű vádlott végezte, ennek során, tudta nélkül fiziológiás sóoldat helyett a nő hasüregébe kétszer fertőtlenítőszert fecskendezett.

A műtéti heg lemosása során észlelte a műtősnő, hogy valami nincs rendben, ezt jelezte a még ott lévő műtőssegédnek, akinek rögtön eszébe jutott, hogy véletlenül a sóoldatos üvegből a felület-fertőtlenítő kerülhetett a steril tálba. Ezt jelezték az orvosnak, aki megkérte az ott tartózkodókat, hogy az egész maradjon közöttük. A nő éjszaka rosszul lett, így a kórház intenzív osztályára került, majd a hozzátartozók kérésére átszállították a pécsi klinikára, ahol 2020. szeptember 17-én elhunyt. 

Hagyták meghalni az anyóst

A csütörtökön tárgyalandó ügy vádirata szerint a sértett a másodrendű vádlott nő egészségügyi szakdolgozó, aki az elsőrendű vádlott nő idős, több betegséggel küzdő anyósát, a sértettet gondozta. A sértett 2021. augusztus végétől együtt lakott az elsőrendű vádlottal és férjével. A gondozó felajánlotta, hogy az idős nő „halálát gyorsító” készítményt szerez be.

Az az idős nő egészségére nem jelentett veszélyt, azonban azt a gondozó és az elsőrendű vádlott együtt adagolták a sértettnek napi szinten, állapotát is megbeszélték. A gondozó felvette ezeket, hogy pénzt zsaroljon ki a nőtől. A vád szerint 2021. október közepétől a sértett állapota folyamatosan romlott, kórházi ellátásra szorult volna, azonban a vádlottak erről nem intézkedtek.

2021. október 18-án az idős, beteg nő háziorvosa úgy döntött, hogy meglátogatja a sértettet, de az elsőrendű vádlott nem mondta el az orvosnak, hogy a sértett nem eszik, nem iszik, illetve hasmenését enyhének állította be, ezért az orvos nem utalta kórházba. Néhány nappal később, amikor az idős asszony még rosszabbul lett, akkor sem hívták ki a háziorvost és nem intézkedtek a sértett kórházba szállításáról. Az idős asszony végül 2021. október 21-én meghalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában