Ön tudja?

2024.03.07. 18:04

Kikerülés vagy előzés? Mi a különbség?

A baranyai zsaruk elmondják.

Bama.hu

A kép illusztráció

Fotó: picture alliance

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedési balesetek bekövetkezésének egyik elsődleges oka az előzési szabályok megszegése.

Nehéz megbecsülni a szemből közlekedő járművek távolságát és sebességét, ezért az előzés az egyik legveszélyesebb manőver, végrehajtása alapos körültekintést igényel – tették hozzá.

Mi is az előzés pontosan?

Az előzés járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetén a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.

A kikerülés pedig az úttest menetirány szerinti oldalán álló jármű vagy ott lévő egyéb akadály melletti elhaladás. A kikerülési szándékot és az előzést egyaránt jelezni kell a többi közlekedő részére. Közlekedjetek szabályosan - javasolja a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában