Fő a biztonság

2024.04.19. 17:30

Speedmarathon: a sebességtúllépés nem játék

A magyar rendőség, köztük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság idén is csatlakozott a ROADPOL – Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata – sebességellenőrzéssel kapcsolatos kampányához, amely az elmúlt években is sikeres volt és kedvező tapasztalatokkal zárult. Az említett akció neve Speedmarathon.

Czeczon Enikő

A ROADPOL akció keretében, amely a Speedmarathon nevet kapta, huszonnégy órás összeurópai sebességellenőrzést tartanak minden évben, így a baranyai utakon is több helyen lehetett traffipaxozásra számítani. Az elmúlt évek magyarországi tapasztalatai alapján a kampány idején az ellenőrzött járművezetők 98%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

Speedmarathon, rendőrség, sebesség
Speedmarathon: huszonnégy órás összeurópai sebességellenőrzést tartanak minden évben
Fotó: Laufer László

A Speedmarathon keretében 24 órás időtartamban mértek a közutakon

A sebességellenőrzési kampány ideje alatt április 19-én 6 és április 20-án 6 óra között ténylegesen huszonnégy óra időtartamban, a rendelkezésre álló valamennyi változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont és menet közbeni sebességmérő készülök használatba került a magyar közutakon. 

Az egyik kijelölt baranyai helyszínen meg tudtuk, hogy a kampány ötlete Németországból származik, ahol tíz évvel ezelőtt az egyik szövetségi állam lakosait kérték meg a hatóság munkatársai, hogy szavazzanak arra a helyre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. Ez a német ötlet nemzetközileg nagy tetszést aratott és azóta minden évben valamennyi ROADPOL tagállam alkalmazza, köztük Magyarország is. 

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság is a sebesség ellenőrzési helyek kijelölése során figyelembe vette a lakosság véleményét arra vonatkozóan, hogy a Speedmarathon időszakában hol kerüljön sor sebességellenőrzésre. Fontos tudni, hogy a kampány során is, ha szükséges volt, akkor a jogsértésekkel szemben is felléptek a rendőrök.  

A baranyai lakosoknak április elején volt lehetőségük arra, hogy elküldjék javaslataikat, amely során ötvenhét helyszínre hívták fel a rendőrség figyelmét. A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak és a közlekedésbiztonsági helyzetének ismeretében a főkapitányság harmincnyolc ellenőrzési pontot választott ki, amelyről a nyilvánosságot is tájékoztatták. A lista elérhető volt a magyar Rendőrség honlapján.  

A halálos baleseteknek egyik legnagyobb tényezője a gyorshajtás.

Így a Speedmarathon elsődleges célja közé tartozik az, hogy tudatosítsák az emberekben a sebességtúllépés veszélyességét, de ez a kezdeményezés csak az egyik összetevője annak a stratégiának, amellyel csökkenteni szeretnék a halálos balesetek számát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában