legenda

2018.01.04. 17:30

Csak egy rossz tréfa volt, hogy egyesben vezetett valaki Pécsig?

Azt hitte, hogy automata váltós a bérelt kocsi, emiatt leégette a motort egy jenki. Mi igaz ebből a másfél évtizedes sztoriból?

dg

A kétezres évek közepén bukkant fel az a városi legenda, mely arról szólt, hogy egy amerikai turista a bérelt autójával egyes fokozatban vezetett Pécsig Budapestről. Az interneten terjedő levél szerint (akkoriban még a hoax-ok helyettesítették a Facebookon manapság felbukkanó hihetetlen és egyben dilettáns történeteket) egy Citroen szervizbe bevittek egy C4-est az egyik nagy autókölcsönző cégtől. A bérlő amerikai azt hitte, hogy az autó automata, és egyesben lement Pécsig hetvenes, nyolcvanas tempóval. A vírusként terjedő levél szerint „az autó belülről teljesen szétégett, a motor, a váltó, minden, és egy hatalmas lyuk égett a motorháztetőbe.”

Hogy a sztori még hitelesebb legyen, több képet is csatoltak a szétküldött e-mailekben. A történet a múlt évtized egyik legismertebb, legsikeresebb átverése volt, mert persze túl sok minden nem volt igaz a történetből. De mégis honnan jött az átverés?

Volt bármi alapja?

Az urbanlegends.hu megkereste annak idején az érintett autókölcsönzőt, ahol közölték, hogy a sztori így, ebben a formában nem igaz. Elmondásuk szerint az autót valójában egy magyarul beszélő amerikai állampolgár bérelte már hosszú ideje. A bérlő éppen Pécsett autózott, amikor nem tudott kettesbe kapcsolni – ekkor égett be és füstölt a motor. Valószínűleg műszaki hiba volt a leégés háttérében. Az e-mailben terjesztett sztori miatt az autókölcsönzőt még Németországból is keresték az újságírók, annyira hitelesnek és ütősnek tűnt a sztori. A kölcsönzősök azt gyanították, hogy az autószerelők közül küldte szét valaki a képeket e-mailben, az elferdített történettel együtt.

A sztori egyesek legendáriumában azóta is felbukkan, más helyszínekkel, más szereplőkkel, de a lényeg, hogy a buta jenki pécsi legendája nem pont úgy történt, ahogy mesélik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!