Pécs

2018.01.03. 17:30

Delhusa Gjon kis kitérő után visszatalált a mediterrán dallamokhoz

A Déli Szél Fesztivál üde színfoltja volt a baranyai könnyűzenei év végének. Ilyen még nem volt: bosnyák és horvát pop-rock együtteseket hallgathattak a vendégek az Expo Centerben. Hazai színekben pedig Delhusa Gjon egy vadonatúj mediterrán műsorral jelentkezett.

Mészáros B. Endre

– Az ország úgy ismerte meg, az 1971-es táncdalfesztiválon, hogy énekel az albán fiú. 

– Ennél sokkal bonyolultabb a kép. Koszovói albán gyökerekkel rendelkezem, és a nevem is albán, hivatalosan egyébként űvel, Delhüsának kellene írni, és rengeteg ember van Albániában, akit így hívnak, sőt, még a Gjon keresztnevük is azonos. Gyerekkoromban ugyanakkor édesapám és édesanyám egymással németül, nagyszüleim pedig görögül beszéltek, utóbbit azonban igen ritkán hallottam, mert keveset találkoztunk. Mivel pedig ehhez passzoló iskola sehol nem volt Magyarországon, beírattak Budapesten a szerb–horvát iskolába.

– Akkor most hány nyelven beszél?

– Már kiskoromban is négy nyelven társalogtam, ehhez jött az angol, az albánt viszont jól elfelejtettem.

– A délvidékkel van közvetlenebb kapcsolata is?

– A teljes rokonságom Horvátországban él, miután apám négy testvére ott telepedett le. Én pedig a vakációkat náluk, Splitben, Zágrábban, Trogirban, Slavonski Brodban, töltöttem. A zenei kapcsolat is úgy indult, hogy brácsáztam az iskola zenekarában, másrészt szerb és horvát irodalmat tanultam.

– Ha már külföld, igaz, hogy német vonalon is tett egy kitérőt?

– Nem is akár mekkorát! Az NDK-ban vettem házat, együtt éltem egy Yves Saint Lauren-modellel, kint az Év énekese lettem, ott jelent meg az első nagylemezem, és ott született az első gyermekem is. Ráadásul éveket töltöttem Kölnben, ahol a Decca lemezkiadóval volt szerződésem. Miután pedig már akkor is mediterrán dalokat énekeltem, felkértek, hogy többek között Demis Roussosnak és a Gombay Dance Bandnek is írjak számokat.

– Mi volt a program Pécsett?

– A Déli Szél Fesztiválon turnéindító koncertet adtunk. Több menedzser is szorgalmazta, hogy térjek vissza a mediterrán zenéhez, így a pécsi születésű görög Sarantis Mantzourakis buzukiművésszel összedugtuk a fejünket, és csináltunk egy vad balkáni összeállítást, melyhez meghívtunk profi délvidéki zenészeket. Történeti áttekintés volt a Balkánról, rengeteg virtuóz elemmel, bosnyák, szerb, görög, horvát népzenei motívumokkal, és természetesen az ide illő korábbi slágereim is előkerültek.

– Mit csinál az énekes, amikor lazít, kikapcsol?

– A fentiek alapján egyértelmű, hogy utazom. Egy versenybiciklivel járom az országot, továbbá, miután lovakat is tartok, sokat lovagolok. Emellett van egy Harley Davidson chopperem, azzal is gyakran útra kelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!