bóly

2018.01.19. 18:00

Emléknapnak ad otthont a város

Néhány nap különbséggel egy országos és egy megyei rendezvénynek ad otthont a város: január 19-én Bólyon tartják a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapját, 23-án pedig A Magyar Kultúra Napja megyei rendezvénye várja az érdeklődőket.

W. K.

A magyarországi németek kitelepítése 1946. január 19-én kezdődött, amikor az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény elindult Budaörsről Nyugat-Németország irányába. A második világháború végén, valamint az azt követő időszakban hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba, illetve telepítettek erőszakkal vissza Németországba több tízezer német nemzetiségű magyar állampolgárt. Az Országgyűlés 2013-ban hozott határozatában tette meg január 19-ét a meghurcoltatások emléknapjává – az országos megemlékezésre idén Bólyon kerül sor. Január 19-én 11.30-kor a katolikus templomban szentmisével kezdődik a program, majd „A szülőföldjükről elűzöttek emlékére” szobornál folytatódik az emléknap. Beszédet mond Balog Zoltán miniszter és Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

Január 23-án A Magyar Kultúra Napjának Megyei Ünnepe lesz az Erzsébet Vigadóban. A 17 órakor kezdődő rendezvényen többek közt átadják a Pécs-Baranyai Kulturális Egyesület Nívódíjait, valamint a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, a Magyar Népművelők Egyesülete Baranya Megyei Szervezete, és a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség elismeréseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!