Bükkösd

2018.01.08. 14:00

Kastélyt kínálnak rekordáron

Érdekes színfoltként bukkant fel egy toplistán Baranya egyik rejtett értéke: a Bükkösdön található Petrovszky-kastélyt az ország egyik legmagasabb áron eladásra kínált ingatlanaként mutatták be.

Nógrádi László

Mindössze egy budapesti, Andrássy úton álló kastély előzte meg az ingatlan.com weboldal nemrég kiadott toplistáján a baranyai Petrovszky-kastélyt, amelyért a tulajdonosa mintegy 2,5 milliárd forintos árat kér. A kistelepülés főutcájáról látható, 16 hektáros parkban álló kastély meg is éri a pénzt: 1736-ban épült Fischer von Erlach, Mária Terézia építészének tervei alapján. A megrendelő – egyes források szerint Petrovszky Zsigmond földesúr, más feljegyzések szerint Horváth Dániel megyei alispán – a barokk illetve copf stílusban megépített épület révén egy 2200 négyzetméteres otthonnal gazdagodott. A ma is műemléki védelem alatt álló kastély a neves Jeszenszky-család tulajdona is volt, a II. világháború után államosították és lánynevelő intézetté alakították.

A később koedukálttá tett intézményt 1982-ben műemléki minőségben felújították, de a kilencvenes évek második felében már a legrosszabb állapotú intézményként tartották számon a megyei lakóotthonok sorában. Az azonban javított az összképen, hogy a gazdag építészeti stílusához illő márványburkolatokat kapott és a külső homlokzatot is helyreállították. Az otthon 1997-es felszámolása után Kovács Bálint Ybl-díjas építész, várostervező vette meg. Ő azóta több helyreállító felújítást végzett a ma 25 szobás épületen.

A kastély további sorsa is érdekes lehet. Bár magántulajdonként nem látogatható, és a parkja legnagyobb része szintén elzárva áll a közeli általános iskola körüli rész kivételével, a státusa hamarosan változhat. Értesülésünk szerint az évek óta eladásra kínált épületre egy tőkeerős külföldi befektető komoly érdeklődést mutatott, és a közeli jövőben eldőlhet, hogy megveszik-e a történelmi értékkel is bíró ingatlant. Úgy tudjuk, nem egyszerű lakóépületként, hanem prémium szintű szálláshelyként vagy hosszú távú elhelyezést nyújtó szolgáltatóhelyként tervezik működtetni az épületet.

Vaskos költség

Aki felújítandó kastélyt vagy hasonló műemléket vesz, gyakran a vételár többszörösét is kénytelen bekalkulálni, ha méltó állapotra kívánja felhozni az épületet. A felújítások, átalakítások kizárólag a műemlékeket védő hatóságok felügyeletével valósíthatók meg. Szakmai körökben rendre felmerül, hogy a romos épületeket hasznos lenne a megmentésükre képes beruházóknak jelképes áron átadni.

Eladók és hasznosítottak is akadnak

Híres jó példa Baranyában a felújított és hasznosított kastélyokra a Bikalon található Puchner Kastélyszálló, vagy a Pécs közelében, Üszögpusztán álló két épület szállodai illetve irodai funkciót kapott, korábban étterem is működött itt. Szentlőrincen az Esterházy-kastélyban a városháza és a kormányhivatal kapott helyet, Sasréten a Biedermann-család gyönyörű vadászkastélyából erdészeti vendégházat alakítottak ki. A Szigetvár közeli Rózsafán romos állapotban várja jobb sorsát és vevőjét az 1913-ban épült Perczel-kastély, amelyet pár éve egy panellakás áráért kínáltak. Felújítandó a Komló közeli Mecsekjánosi vadászkastélya is, amit 77 millióért lehet megvenni, vagy a csertői Festetics-kastély, amit 105 millióért kínálnak, miután sikertelenül próbálták wellness-szállodává alakítani.

A legdrágábban kínált ingatlanok (milliárd forint)

Kastély

Budapest, Andrássy út 5,6

Petrovszky-kastély,

Bükkösd 2,5

Villa

Budapest, Svábhegy 2,29

Budapest, Andrássy út 1,9

Palota

Budapest, Andrássy út 2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!