Pécs

2018.01.05. 07:00

Megszépítik, továbbfejlesztik a Székesegyházat és a Dóm teret

Cserélik az elavult fűtési rendszert, de hamarosan a világítást és az audiovizuális rendszert is megújítják a pécsi Székesegyházban.

J.G.

Számos, jelentős felújítás elé néz idén a Székesegyház. Hamarosan elkezdődik az elavult fűtési rendszer cseréje, a korszerűsítésről már gőzerővel készül a végleges műszaki tartalom és kiviteli terv. Az már tulajdonképpen el is dőlt, hogy a jelenleg használatos olajkazán helyett távhővel fogják a szükséges hőmennyiséget az épületbe juttatni, mert más műszakilag és gazdaságilag elfogadható megoldás nem mutatkozik. Jelenleg ugyanis azzal a 60-as évekből származó olajkazánnal fűtenek, ami rendkívül elavult. Az olajkazánnal előállított hőt egy nem túl korszerű, légbefúvásos rendszer juttatja a templomtérbe, de ennek hatékonysága és komfortja nem korunknak megfelelő, és a speciális fűtőolaj jellegzetes szaga is érezhető ilyenkor.

– Jelentős változás lesz a Székesegyházon belüli hőelosztás is, a jelenlegi egyszerű légbefúvásos rendszer helyett egy korszerűbb, sokkal több ponton megjelenő hőátadó felülettel számolunk – tájékoztatott Dohóczki Péter gazdasági igazgató. – Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Székesegyház főhajójában és oldalsó kápolnáiban is fűtőtesteket fogunk elhelyezni, de úgy, hogy azok ne, vagy csak alig látszanak. Meggyőződésünk, hogy a Székesegyházba látogató turisták, vagy misére érkező hívek komfort- érzete lényegesen javul majd, bár továbbra is 16-18 fok közötti hőmérséklet lesz az épületben, de sokkal egyenletesebb eloszlásban.

A Székesegyházban a fűtési rendszer megújítása mellett a világítást is továbbfejlesztik, valamint teljesen megújul a Székesegyház audiovizuális rendszere. A műszaki átalakítások mellett jelentős munka lesz még a teljes belső restaurálás, mely nem csak a falakon látható csodálatos festmények helyreállítását jelenti, hanem a padok, fabútorok, valamint a fém tárgyak is megszépülnek, felfrissülnek. A restaurálás befejezésekor a Székesegyház orgonáit is felújítják, valamint az épület homlokzatát is letisztítják, impregnálják.

– Idén emellett kezdetét veszi majd a Dóm tér felújítása és teljes burkolatcseréje is – tette hozzá Dohóczki Péter. – Úgyhogy a következő években Pécs eme jellegzetes és nagyhírű látványosságai mélyrehatóan megújulnak majd.

Egyre több a távhős épület

A távhő egyáltalán nem újdonság a Pécsi Egyházmegye számára, hiszen jelen pillanatban például a Dzsámi épülete, vagy a Székesegyház mellett a Magtár Látogatóközpont is a távhőrendszerről kapja a meleget. A tervek szerint a Szent Mór Iskola új tornaterme is távhőt használ majd 2018-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!