baranyai körkép

2018.01.23. 07:00

A szezonális termékekben kevesebb a tartósítószer

Ha már íztelennek érezzük a nem szezonális paradicsomot, paprikát vagy uborkát, próbáljuk meg helyette a céklát vagy a feketeretket, amelyek nem csak új ízt jelentenek majd, hanem vitamindúsak is egyben.

H. Zs.

Továbbra sem lehet panasz a piacokon a zöldség- és gyümölcskínálatra, a szezontól függetlenül ugyanúgy kapható paprika, paradicsom, szőlő, eper, mandarin, narancs és az árak sem változtak az elmúlt héthez képest. Ugyanakkor a táplálkozási szakértők szerint érdemes minden évszakban törekedni arra, hogy szezonális gyümölcsök és zöldségek szerepeljenek az étrendben.

Télen vagyunk a legnehezebb helyzetben, de azért ezekben a hónapokban is létezik megoldás. Érdemes mellőzni azokat a termékeket, amelyeket messziről szállítanak, mert ezeket tartósítószerrel kezelik. Néhány déligyümölcs, amelyeket héj nélkül fogyasztunk, szerepelhetnek a listánkon, csak úgy, mint az alma, vagy a körte, amelyek itthon is megteremnek és eltárolhatók télire. Zöldségek közül pedig érdemes a gyökérzöldségeket – sárgarépa, fehérrépa, cékla, feketeretek –, káposztaféléket és a sütőtököt előnyben részesíteni. Ne feledkezzünk meg az aszalt gyümölcsökről, a dióról, mogyoróról, manduláról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!