szársomlyó

2018.01.10. 10:30

A virágzó kikerics lesz most a vonzerő

A Villányi-hegység legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Az éles kelet-nyugat irányú gerinc sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímájú területén zoológiai és botanikai ritkaságok jelentős számban előfordulnak.

W. K.

A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban – ez utóbbiak közé tartozik a fokozottan védett magyar kikerics.

Ide, az ugyancsak fokozott védettséget élvező Szársomlyó csúcsára indít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt alkalommal szakvezetéses túrát a Nagyharsányi Szoborparktól. Egyéni turistáknak és csoportoknak egész évben lehetőségük nyílik a Szársomlyó meglátogatására a hét öt napján garantáltan induló szakvezetéses túrákon.

Túranapok egész évben: szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap. Indulás helye: Nagyharsányi Szoborpark. Indulás időpontja: 10:00 óra (gyülekező: 9:45-kor). A túra hossza kb. 5 km, időtartama 3 óra. Január-február folyamán, a magyar kikerics virágzása idején a szombati napokon induló túrák esetében előzetes regisztráció szükséges a nagy érdeklődés miatt. Ezen időpontok 2018-ban: január 6., 13., 20., 27., valamint február 3., 10., 17., valamint 24.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!