balesetek

2018.02.12. 14:00

Csúszós aszfalt miatt intenek óvatosságra

Több baleset is történt az elmúlt időszakban a megye útjain, ami sajnos több emberéletet is követelt. A rendőrség közlése szerint a fő ok, hogy a sofőrök nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választják meg a sebességet.

Zsigmond József

Fának csapódott autójával egy idősebb nő február elején Pécsen a Mandulás közelében, a sofőr a helyszínen szörnyethalt. Pár nappal korábban Matty és Alsószentmárton között történt halálos kimenetelű baleset. Egy kisteherautó lesodródott az útról, majd a gépjármű a szántóföldön felborult. A balesetben a jármű vezetője, egy 46 éves siklósi férfi elhunyt.

Talán a legsúlyosabb baleset Nagyárpádnál idén január közepén történt. Egy fiatal férfi kocsija megcsúszott az úton, áttért a szemközti sávba, ahol ép egy másik személyautó közlekedett. Az ütközést már nem tudták elkerülni. A megcsúszott autó az árokba csapódott, fejtetőre állt, vezetője meghalt.

Az olvasóinknak úgy tűnt, mintha idén jóval több halálos baleset történt volna a megye útjain, mint a korábbi időszakban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya megkeresésünkre közölte, hogy a statisztikák szerint nem történt több halálos baleset. Tavaly és tavalyelőtt is két-két halálos kimenetelű baleset volt Baranyában januárban.

A balesetek elkerülhetőek lehetnének, ha a sofőrök az út- és látási viszonyoknak megfelelően választanák meg a sebességet. A rendőrség ezen kívül megemlítette, hogy az elsőbbség meg nem adása, valamint a nem megfelelő követési távolság betartása voltak a balesetek fő okai az utakon.

Ilyenkor a jármű féktávolsága megnő

A rendőrség több olyan tanácsot adott, amit érdemes megfontolniuk az autósoknak, mikor útra indulnak. Felhívták a sofőrök figyelmét, hogy csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak útnak. Fordítsanak különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára. Óvatosan válasszák meg a sebességét, ügyeljenek a megfelelő követési távolság betartására. Számoljanak azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő. Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyekhez közeledve kellő időben csökkentsék a járművük sebességet. A sűrű ködben fontos a láthatóság, ennek érdekében használjanak ködlámpát.

A 6-os a legveszélyesebb a megyében

A legveszélyesebb útszakasz a 6-os Pécs és Szigetvár közötti része – tudtuk meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától. Sok baleset történik Mecseknádasd, Pécs-Vasas és Szentlőrinc körzetében is, ezt követi a 66-os főút Árpádtető és Sásd között, illetve az 57-es főút pécsi bevezetője. Ezeken a részeken nagy forgalom és a száz méternél kisebb sugarú kanyarok jellemzőek. Itt a megengedettnél nagyobb sebesség könnyen halálos balesetet okozhat, csakúgy, mint a forgalmas, beláthatatlan kereszteződések. A megyében különösen figyelni kell az Árpádtető és Mánfa, Oroszló és Sásd, Túrony és Csarnóta közötti útszakaszon, valamint a kozármislenyi csomópontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!