oktatás

2018.02.16. 08:30

Közelebb hozzák a fizikát, kémiát

Rendhagyó tanórákat, tanórákon kívüli foglalkozásokat szerveznek a Beremendi Általános Iskola diákjainak ezen a héten.

Zs. K.

Szombaton a nyolcadikosok írásbeliztek a legerõsebb gimnáziumokban. A gyereklétszám apad, de azok a középiskolák - többnyire gimnáziumok -, amelyekbe még így is van túljelentkezés, meríthetnek a legjobb tanulók közül. Felvételit írathatnak, szóbeliztethetnek is, egységes országos feladatsor alapján. Mások - általában a szakközépiskolák - helyi felvételiket, alkalmassági vizsgákat, elbeszélgetéseket tartanak. S megint mások a hozott pontszám alapján válogatnak, vagy nem is válogatnak, örülnek, ha "jut nekik" gyerek. Szombaton tartották a központi írásbelit azoknak a nyolcadikosoknak, akik a négyosztályos képzésre jelentkeztek. A feladatsort elõtte Kaposváron, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontban (OKÉV) vették át a régióban mûködõ, érintett intézmények képviselõi. Az OKÉV megbízott igazgatója, Temesi László tájékoztatása szerint a régióban 30, Tolna megyében 7 középiskola választotta a felvételiztetésnek ezt a módját. A megyei önkormányzat oktatási referense Bacs József véleménye az, hogy a nagyobb gimnáziumoknak egyelõre nem lesznek beiskolázási gondjaik, még most is másfél-kétszeres a túljelentkezés. A szakképzésben viszont elég nehéz összeszedni a tanulócsoportokat.

A cél az évek óta megrendezett természettudományos hétnek, hogy egy kicsit e tantárgyak felé irányítsák a tanulók figyelmét. Versenyeket szerveznek alsó és felső tagozatosoknak, amelyeken egyre nagyobb kedvvel jelentkeznek a tanulók. Tegnap délután pedig a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola pedagógusa felső tagozatos tanítványaival együtt tartott látványos fizikai kísérleteket bemutató előadást az érdeklődő diákoknak.

– A természettudományos hétnek már hagyománya van az iskolánkban. Célunk a rendhagyó foglalkozásokkal az, hogy felkeltsük a diákok érdeklődését, ráirányítsuk a figyelmüket a tudományterületre, közelebb hozva ezzel a tantárgyakat – mondta Tekauer Aranka igazgatónő. Hozzátette, szerencsére a tanulók fogékonyak a fizika, kémia és a környezetismeret iránt, a rendhagyó tanórákkal és foglalkozásokkal elérik azt, hogy a diákok sokkal érdeklődőbbek ezen tantárgyak iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!