Pécs

2018.02.14. 07:00

Már tüdőszűrésre is időpontot kell kérni

A korábbi évek bevett gyakorlatától eltérően időpontot kell kérni a tüdőszűrésre – a megszokott rend azonban várhatóan még az idén visszaáll, amint beszerez egy új gépet az intézmény. Az előjegyzés alapján történő ellátással cél, hogy a rendelő előtt ne kelljen sokat várakozniuk a betegeknek.

Wald Kata

Időpontot kell kérni a tüdőszűrésre, jóllehet korábban nem ez volt a gyakorlat: bárki bármikor mehetett, majd a váróteremben türelmesen kivárta, míg sorra kerül. A változás meglepetésként hatott – jelezte lapunknak címzett levelében egy kertvárosi olvasónk. Hiszen az újításról a vizsgálatra érkező páciens semmilyen tájékoztatást nem talált sehol – a recepción szembesült a ténnyel, hogy előre egyeztetett időpontban végzik csak el a szűrővizsgálatot.

A tüdőszűrés változásaival kapcsolatos tudnivalókról az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) a következőkről tájékoztatta lapunkat: Valóban időpontot kell kérni a tüdőszűrő vizsgálatra, ez azonban változni fog, amint egy újabb gépet szerez be az intézmény – erre várhatóan még idén sor kerül.

– A tüdőszűrő vizsgálatokat folyamatosan biztosítja az EEI, de az új gép beszerzéséig némileg növekedett a várakozási idő – közölték. Az előjegyzési idő alapján történő ellátást azért vezették be, hogy a pácienseknek ne kelljen hosszú ideig a helyszínen várakozniuk – mindenki adott időpontra érkezik, így senkinek nem kell hosszasan ücsörögnie a váróteremben.

Az előjegyzésről a recepció munkatársai telefonon adnak tájékoztatást, és a Lánc utcai rendelőben kifüggesztettek a változással kapcsolatos tudnivalókról egy információs táblát. Az intézmény honlapján pedig a „hírek” menüpont alatt olvasható minden szükséges információ.

Az EEI tüdőszűrő állomásán egyébként naponta 80-100 vizsgálatot végeznek el, az intézményben három röntgendiagnosztikai berendezés áll rendelkezésre, mindhárom a Lánc utcai telephelyen. Fontos tudni, hogy a tüdőszűrő vizsgálathoz beutaló szükséges. A vizsgálatokért abban az esetben kell fizetni, ha az a munka-alkalmassági vizsgálathoz szükséges – ennek díját, ami jelenleg 1700 forint, jogszabály határozza meg.

Átutaztam a vizsgálatért a fél várost, várhatok két hetet

„A mai nap munka után, fáradtan elindultam Kertvárosból a Lánc utca rendelőintézetbe, tüdőszűrésre. A recepciós hölgy kisebbfajta kellemetlenkedése után derült csak ki, hogy már ehhez a vizsgálathoz is időpontot kell kérni. Kérdem én: erről nem kellene tájékoztatnia az intézménynek esetleg a lakosságot? Sem a honlapjukon nem szerepel semmilyen információ minderről, és még csak egy cetli sincs kiragasztva az ablakra, hogy újabban időpontköteles lenne a vizsgálat. Átutaztam a fél várost feleslegesen és az azonnali felvételkészítés helyett, várhatok két hetet, mert akkorra kaptam időpontot” – írta lapunknak címzett levelében egy olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!