Baranyai körkép

2018.02.23. 11:30

Megyeszerte vonzóak a könyvtári szolgáltatások

Folyamatosan emelkedik a könyvtárak látogatottsága a megyében. Az intézményekbe ráadásul egyre több gyerek érkezik.

Wald Kata

A színházak forgalma 60 százalékkal emelkedett az elmúlt években. Örömteli módon nőtt a múzeumok és könyvtárak látogatottsága is.

– Már majdnem minden településen van könyvtári szolgáltatás – nyilatkozta a közelmúltban Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. –Jelentősen nőtt a fiókkönyvtárak száma, amelyek háromnegyede meg is újult.

A pécsi központú Csorba Győző Könyvtárban a beiratkozott olvasók száma a tavalyi adatokat tekintve több mint 19 ezret jelent, ami a Tudásközpontban közel 11 ezer, míg a fiókkönyvtárakban 8 ezer olvasót jelent. Ez évről évre emelkedik, ami most 5 százalékos értéket jelent. Mellettük nő a napijegyet váltók száma, akik nem tartoznak a kölcsönzők közé, de rendszeresen használják a rendelkezésre álló dokumentumokat. Ők pontosan 10 874-en voltak tavaly.

– A legnagyobb forgalmú hónapok a május és a december, amikor közel 55 ezren érkeztek – tájékoztatott Herceg Helga, az Olvasószolgálati Osztály osztályvezetője. – A Tudásközpontba 311 444 olvasó lépett, és nagyságrendekkel, 8 százalékkal emelkedett a kölcsönzött dokumentumok száma is, ami 292 182 darabot jelent.

Többek közt könyvtárközi kölcsönzéssel, bővülő könyvválasztékkal, innovatív szolgáltatásokkal, házhoz szállítással, olvasóklubbal, irodalmi kvízzel, tematikus sarokkal teszik még vonzóbbá a könyvtárt.

Növekszik a látogatottság a szigetvári könyvtárban is, ahol közel húszezer olvasó fordul már meg évente. Köztük találhatunk egészen fiatalokat és a nyugdíjas korosztály képviselőit is. Varga Zoltán könyvtárigazgató szerint ez egyrészt a folyamatosan bővülő könyvállománynak, másrész az évi csaknem száz rendezvénynek is köszönhető. A könyvtárban adnak helyet különféle tanfolyamoknak is, például baba-mama foglalkozásoknak vagy épp számítógépes tanfolyamoknak. A kulturális programok mellett itt található a Várbaráti Kör központja is. Tavaly több mint hárommillió forintot fordítottak könyv és folyóirat beszerzésére, amelyeket a látogatók igényei szerint válogatnak össze.

Segítik a könyvek kiválasztását

Egyre több gyerek érkezik az utóbbi időben a villányi könyvtárba. A szakemberek segítik őket a könyvválasztásban, és megmutatják nekik a könyvtár helyes használatát már a legkisebb kortól. Kvassay Istvánné könyvtáros elmondta: kedvelt program a kötelező olvasmányok elemzése, amely vetélkedő jellegű, és ami által sokkal izgalmasabbá válik maga a kötet és a hozzá kapcsolódó óra is, melyhez sikerélmény és csapatmunka kapcsolódik.

A könyvtárban tavaly nagyfokú selejtezést végeztek a szakemberek, a köteteket már visszapótolták a pécsi központon keresztül. Így első körben sikerkönyvek érkeztek, és az olvasók sem vesznek el a könyvrengetegben, miközben átlátható és jó minőségű könyveket kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!