vigyázat!

2018.02.05. 11:30

Nem létező gyerekek műtétjére gyűjtenek pénzt, telefonhívással

Magukat kórházi orvosnak kiadva, mint kiderült, nem létező beteg gyerekek műtétjére gyűjtenek ismeretlenek adományt, telefonon – hívták fel a figyelmet a gyanús hívásokra olvasóink. A rendőrség hangsúlyozza: minden hasonló esetben tájékozódjunk a telefonáló által megnevezett kórházban, készpénzt ellenőrizetlenül senkinek ne fizessünk!

Wald Kata

Orvosként bemutatkozó ismeretlenek telefonon pénzadományt gyűjtenek kisgyerekek állítólagos külföldi műtéti beavatkozásaihoz – komlói, Mohács és Pécs környéki olvasóink is beszámoltak a furcsa telefonhívásokról. Voltak, akik gyanút fogtak, kutakodni kezdtek. A komlói esetben ugyanis a helyi kórház gyermekosztályán fekvő kisbeteg transzplantációs műtétjéhez kérte a magát doktornak valló az adományt – Komlón azonban nincs gyermekosztály. Egy Mohács környéki vállalkozót a pécsi klinika nevében kerestek meg telefonon – a faluban élő két hónapos kislány zürichi szívműtétjéhez kértek anyagi támogatást. A vállalkozó a telefonbeszélgetést követően a helyi háziorvostól megtudta: ilyen nevű gyermek nem lakik a településen, és nincs egyetlen csecsemő se a körzetben, akinek a szívét operálni kellene.

Egy szintén magát orvosnak kiadó gyanús telefonálóról a Postabontás rovatban is írt nemrég egy olvasónk: az ismeretlen a kórházban fekvő beteg férfi feleségét hívta fel azzal, hogy férje állapota súlyosbodott, ha még életben akarja találni, siessen be hozzá. Az asszonyt a kórteremben sétálgatva fogadta a haldoklónak mondott beteg – a kórházban a telefonhívásról senki semmit nem tudott.

Mint azt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, bejelentést, feljelentést ilyen ügyekben még senki nem tett.

Ugyanakkor mindenképp azt javasolják, hogy a hasonló telefonos kérésnek senki ne tegyen eleget, senki ne fizessen, a kórház és az orvosok ugyanis nem gyűjtenek pénzt. – A gyanús telefonhívást követően érdemes azonnal értesíteni a rendőrséget, a nyomozás sikere érdekében pedig célszerű feljegyezni a hívó számát, és a hívás pontos időpontját – hangsúlyozták.

Hozzátéve, hogy vannak olyan rosszindulatú emberek, akik az érzékeny témákat – mint például gyerekek súlyos betegsége – kihasználják. A rendőrség mindenekelőtt azt javasolja, hogy senkinek ne adjunk át ellenőrzés nélkül készpénzt. A kórház telefonszámán kell tájékozódni arról, hogy gyűjtenek-e bármiféle adományt. Fontos azt is tudni, hogy az anyagi támogatásokat szinte minden esetben bankszámlára és az adott intézményt támogató alapítvány javára lehet befizetni, nem pedig készpénzben.

– Célszerű a kórházat visszahívni akkor is, ha hozzátartozónk állapotával kapcsolatban érkezik gyanús telefonhívás: e nélkül senki ne induljon útnak, mert lehet, hogy épp az otthonukban terveznek bűncselekményt elkövetni, és arra várnak, hogy üres legyen a lakás – hangsúlyozta a rendőr-főkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!