mesterfodrász

2018.03.28. 20:00

Akár Elvis-frizurát is varázsolt a 76 éves Szél István

Meghatódva, könnyeivel küszködve fogadta az elismerő szavakat és a tapsot Szél István mesterfodrász Pécsen, aki immár hatvan éve készít frizurákat.

Zsigmond József

Negyed óra volt még a kezdésig, de már megtelt a nagyterem a pécsi Iparházban szombat délután, ahol Szél 60 címmel egy különleges fodrászbemutatót tartott Szél István mesterfodrász és tanítványai abból az alkalomból, hogy a mester hatvan éve kezdte el a szakmát.

Szél István modelleken keresztül mutatta be, hogyan fejlődött a fodrászat. Az első kuncsaftja egy szakállas fiatalember volt, akit egy régi, hagyományos pengés borotvával szabadított meg arcszőrzetétől. Először látványosan megélesítette a pengét, majd jöttek a laza csukló mozdulatok, s pár perc alatt eltűnt a szakáll.

A háromórás bemutató alatt Szél István a korát meghazudtolva (76) dolgozott. Nyolc alkotás került ki a keze alól, a skála bőséges volt: Elvis Presley frizurától a mai trendiig.

– A szüleim ajánlották nekem ezt a szakmát. Mikor elkezdtem, azt se tudtam mi fán terem – mesélte Szél István.

Két-három napon belül megszerette a mesterséget. Imádta, hogy félóránként, óránként más-más emberrel találkozhat és beszélgethet. A szigetvári főnöke nagyon alapos szakember volt, jól tudta kezelni a tanítványokat. Neki köszönhette, hogy olyan alapokkal indulhatott az életben, ami végül eljuttatta a barcelonai világbajnokságra.

– Ki voltunk éhezve a szakmára. Tudtuk, hogy nem keletre kell menni, ha tovább akarunk fejlődni, hanem nyugatra – mondta a régi hetvenes évekről a mesterfodrász.

Turista vízummal utazott Bécsbe később Linzbe, ahol mint mesélte, feketén dolgozott. Ekkor döntötte el, ha visszatér önállóan kezd dolgozni, saját fodrászatában. Az eredmények őket igazolják: az évek alatt a tanítványai több mint 200 kupát nyertek el hazai, európai és világ versenyeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!