Pécs

2018.03.16. 16:30

Keresztes: Pécs igazi mintaváros lehetne

Javában zajlik a kampány az idei országgyűlési választásokra, minden párt és szervezet mozgósította aktivistáit és szimpatizánsait, hogy minél több választópolgárt győzzenek meg a maguk igazáról. Ezúttal az LMP pécsi erős emberét, Keresztes László Lórántot kérdeztük pártja pécsi programjáról és az ellenzéki oldalon hirdetett összefogásról. Értelmetlennek és feleslegesnek tartja az esetleges „visszalépegetéseket".

Horváth L. Balázs

A jelenlegi pécsi önkormányzati képviselő szerint Pécsen megvannak azok az eddig kihasználatlan lehetőségek, amelyek alapján újjá lehetne éleszteni a város gazdaságát. Keresztes szerint nagyon átlátható, világos és „garantáltan korrupciómentes„ környezetet teremtenének a potenciális befektetők számára, hogy lássák, „lehet Pécsen valakivel tárgyalni, és nem ilyen-olyan táskahordó emberek és strómanok várják őket mindenféle ötletekkel”.

A város gazdaságának fellendítése érdekében több programpontot is kiemelt a politikus. A legfontosabb talán a Pécsi Tudományegyetem szerepének növelése.

- Az LMP országos programjában is szerepel, hogy kinyitnánk a felsőoktatást. Ez megadná a lehetőséget, hogy Pécsen a jelenlegi 19 ezer fős hallgatói létszám helyett az egykori 35 ezres létszámot állítsuk vissza. Fontosnak tartjuk a diákok létszámának növelését – mondta, hozzátéve, hogy ezzel szorosan összefügg az egyetemi léthez kapcsolódó szolgáltatások rendszerének kidolgozása is.

- Ez komoly bevételi forrás lehet. Olyan beruházókat, iparágakat vonzana, amelyek ki tudják használni az egyetemi tudásbázist. Ez Pécsen gyerekcipőben jár még.

A zöldpárt nagy lehetőség lát Pécsen az úgynevezett kiszervezett szolgáltatások területén. A képviselő Krakkót hozta fel példaként, a lengyel város Európa legnagyobb outsourcing központja, ahol negyvenezer ember dolgozik. Keresztes szerint bár lényegesen nagyobb városról van szó, mint Pécs, de a baranyai megyeszékhely az adottságai alapján komoly vidéki outsourcing-központ lehetne, több ezer munkahelyet teremtve.

A politikus regionális közlekedési centrummá varázsolná a várost, amelynek fő elemét a buszgyártó kapacitás megteremtésében látja. Ezeken túl a turizmust is erőteljesen fejlesztené.

- Komoly lehetőségek rejlenek ebben az ágazatban az egészségturizmustól kezdve a kulturális turizmusig. Ehhez viszont kellene egy olyan marketingstratégia, ami megalapozná azt, hogy Pécs egyáltalán felkerüljön Európa turisztikai térképére. Jelenleg nincs megfelelő városmarketing, a város nincs rajta az európai turizmus térképén, pedig óriási gazdasági potenciál lenne benne.

Ehhez a témához tartozik, hogy szerinte a városnak szüksége lenne egy jól működő reptérre. Pécs egyik partnervárosának, a nálunk kisebb boszniai Tuzlának olyan repülőtere van, amely rendes összeköttetést biztosít a legfontosabb európai központokkal, mondta, kiemelve, hogy így élettel töltenék meg a pogányi repteret.

- Mindezek alapján meg tudnánk állítani ezt a hosszú, hanyatló időszakot, s igazi bezzegvárost, mintavárost tudnánk csinálni Pécsből a sok lesajnálás után. Az ország legnagyobb vidéki egyetemére és a hozzá kapcsolódó gazdasági lehetőségre támaszkodva megadnánk a lehetőséget az elvándorolt fiatalok ezreinek a visszatérésre – fogalmazott.

Nem lesz visszalépés?

Az ellenzéki pártok lehetséges együttműködésére vonatkozó kérdésünkre Keresztes úgy válaszolt, az LMP tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a kormányváltás, amelyben a pártnak kulcsszerepet szán.

- Semmilyen olyan alkuba nem fogunk belemenni, ami elvtelen, vagy ellentétes lenne az eddig döntéseinkkel. Látszik, hogy az ellenzéki térfélen az LMP az egyetlen olyan politikai erő, amelyik érdemi növekedést tudott felmutatni, és amelyre partnerként tekint a szétaprózódott ellenzék minden eleme – közölte, hozzátéve, jól látszik, hogy a baloldal nyitna az LMP felé, de a Jobbik felé nem, s a Jobbik is nyitna az LMP felé, de a baloldal felé nem. Értelmetlennek és feleslegesnek tartja az esetleges „visszalépegetéseket„, szerinte ez nem jelent megoldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!