2018.03.06. 20:00
Minek a csipesz, ha összefogdoshatjuk a zsemlét kézzel is
Az egyik legproblémásabb terület az önkiszolgáló üzletekben a pékárukat kínáló polc. Több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek ezzel kapcsolatos tapasztalatait és aggályait. Körülnéztünk, mi a helyzet ezen a területen, mennyire tartja be az üzlet és a vevők a vásárlói etikettet.
Hiába a kihelyezett nejlonkesztyű vagy a csipesz a pékárukat kínáló polcok mellett, alig használják azokat a vásárlók. A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben már a zacskók szétnyitása is gondot okot, ezért a legtöbb vevő megnyálazza az ujját, hogy megfelelően nedves legyen, így könnyebb bánni a vékony fóliával. Majd a zsemle, a kifli, a kakaóscsiga, a túrósbatyu után nyúl, és akár többet is végigtapogat, mire sikerül kiválasztani a megfelelőt. Nem véletlen, hogy sokan az első számú vírusforrásnak tekintik ezeket a polcokat.
Van olyan üzlet, ahol kosárból vagy nyitott polcokról kínálják a termékeket, itt aztán lehet tapogatni és válogatni, mire megtaláljuk a megfelelőt. Más helyen viszonylag zárt, enyhén előre lejtő polcokra helyezték a termékeket, ami sokkal látványosabbnak és biztonságosabbnak tűnik. Ugyanakkor itt sem okoz gondot, hogy többet is megfogdossunk, mire sikerül kiválasztani a számunkra szimpatikus zsemlét vagy kakaóscsigát. Sőt még ezt is überelték, a műanyag ajtó csak a fiók kihúzásával nyílik fel. Igen ám, de ezt követően ismét szabad préda minden termék.
A megyeszékhelyen viszonylag csak kevés üzletben van kihelyezve nejlonkesztyű, ez is alig fogy. Ezt jól lemérhetjük a közelben elhelyezett kis kukán, mindössze néhányat dobtak bele összegyűrve. A fogót pedig ügyetlenül használják azok is, akik veszik a bátorságot, hogy egyáltalán kézbe vegyék.
Több üzletben már eleve címkével ellátott zacskókba helyezik a különböző kenyereket, zsemlecipót, fánkot, így nem tudják összetapogatni a vásárlók. Ezekkel a termékekkel kapcsolatban a vevők bizalma is nagyobb, illetve a fertőzésveszély is sokkal kisebb.
A pékáruk után pedig következhetnek a zöldségek, vagy magvakat és aszalt termékeket kínáló pult, ahol szintén minden szabad préda.
Kitalálták már az adagolót
Több üzletben is megoldották technikailag, hogy a vevők egy zacskót tartanak az adagolónyílás alá, majd egy kis kar meghúzásával szabályozható a lehulló mandula vagy pisztácia mennyisége. Így biztosan nem fogdossa össze más vásárló a maradékot, nem úgy, mint ahol kis lapáttal merjük ki magunknak a kívánt mennyiséget. Nem kell messze menni, az Ausztriában vagy Horvátországban működő üzletláncokban hasonló módszerrel működnek a zsemleadagolók is, így mindig csak a soron következőt tudják a vásárlók elvenni. Válogatásra nincs lehetőség, illetve ezt nem is tartják fontosnak a vevők, mivel minden zsemle egyforma.
A hazai kisebb üzletekben sincs ilyen jellegű probléma, ugyanis az összes pékárut a boltos számolja le nejlonkesztyűs kézzel, így senki sem fogdossa össze.
Hasonló a helyzet a zöldségekkel is, mert az önkiszolgáló üzletekben az egymás alatt lévő rekeszeket is összeturkálják a vevők, hogy kikeressék a „legszebb” árut.