komló

2018.04.11. 18:30

Hamarosan tovább fejlesztik az iparterületet

Négyszázmilliós európai uniós támogatási szerződést írt alá a közelmúltban a komlói önkormányzat a Nagyrét utcai iparterület fejlesztésére.

Wald Kata

A körtvélyesi városrész szomszédságában hamarosan új, munkahelyteremtő beruházások is indulhatnak.

Mint ismeretes, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program decemberi kiegészítő pályázatán 410 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a komlói önkormányzat a Nagyrét utcai iparterület fejlesztésére.

– Ez a környék jelenleg is ipari terület, több termelő- üzem is működik itt, például a szakmai díjakkal is kitüntetett Rati Kft. rendhagyó gyárépülete. Vannak azonban üres telkek, amelyeknél az infrastruktúra hiánya akadályozza meg további cégek letelepedését – közölte Polics József, Komló polgármestere.

Mivel a város másutt is szűkében van a hasznosítható ipari területeknek, ezért a mostani projekt nagyon fontos hiányt pótol. Az építkezés során a közlekedési lehetőségeket és a közműellátást biztosítják: út, járda, buszmegálló és csapadékelvezető-rendszer épül, továbbá bevezetik a vezetékes vizet, a földgázt és az elektromos áramot a telkekre. A tervezési munkák elvégzésére rövidesen kiírja az első közbeszerzéseket a város, ezt követi év vége felé a kivitelező kiválasztása.

– A költségeket teljes egészében fedezi az elnyert pályázati pénz. Ráadásul több mint 400 millió forintot előlegként lehívhatott Komló, így átmenetileg sem kell a városnak finanszíroznia a tetemes kiadásokat. A pénzügyileg rendkívül kedvező projekt befejezésének határideje 2020 augusztusa – hangsúlyozta a polgármester.

Keresgélnek

Az önkormányzat már a beruházás ideje alatt is keresi a kapcsolatot a potenciális új befektetőkkel. Mint azt Polics József kiemelte, elsősorban olyan zöldmezős ipari beruházókat várnak, akik korszerű és környezetkímélő technológiákat, például a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó iparágakat hoznak a városba. Hozzátéve, hogy a város számára fontos szempont természetesen az is, hogy minél több helybélinek adjanak jól fizető munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!