Siklós

2018.04.13. 17:50

Kevesebb lesz a védett épület

Száztizennégy ingatlanra negyvenháromra szűkítette a helyi védelem alatt álló épületeit az önkormányzat a településkép védelméről szóló rendeletében.

Zs. K.

Ingatlan piac.

A módosítást azért kezdeményezték, mert az épületek helyi egyedi védelem jogi jellegként való földhivatali bejegyzése január elsejétől már nem illetékmentes az önkormányzatok számára, ezért a szükséges jogi eljárás összesen több mint 750 ezer forintjába került volna a városnak.

Tekintve, hogy az ingatlanok helyi védelmének bejegyzése jelentős kiadást jelent az önkormányzat számára, felmerült a meglévő lista ismételt áttekintése és szűrése, valamint ennek megfelelően a rendelet módosítása. Az önkormányzat a főépítészettel történt korábbi egyeztetés után úgy határozott, hogy a többnyire önkormányzati, egyházi, állami tulajdonban lévő épületeket, valamint a Felszabadulás utcán lévő vegyes funkciójú épületeket jegyezteti be helyi védelem alatt álló ingatlannak. A képviselő-testület egyhangú döntésével az önkormányzat költsége mintegy 280 ezer forintra csökkent.

A helyi egyedi védelem célja a település szempontjából hagyományt őrző, az ott élt és élő emberek, közösségek munkáját és kultúráját tükröző sajátos megjelenésű, a településképet meghatározó építészeti érték védelme. A helyi védelem alatt álló ingatlanokra a településképi rendeletben szigorú építészeti és műemlékvédelmi követelmények, előírások vonatkoznak, melyek biztosítják a védendő értékek megőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!