mohács

2018.05.18. 08:30

Programok sokasága lesz a Nepomuki-ünnepen

Várhatóan nemcsak a helyiek, hanem a távolabbról érkezők közül is sokan lesznek ismét kíváncsiak a hétvégi Nepomuki-ünnepségre. A városban már nincs szabad szálláshely. Szombaton és vasárnap – sőt, ezúttal pünkösdhétfőn is - több mint húsz program közül választhatnak az érdeklődők.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje emlékére a múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok májusban tartották látványos ünnepélyüket Mohácson, ami az egész környékről sokakat vonzott a Duna-partra.

A múlt század második felétől – nyilván nem véletlenül – feledésbe merült a hangulatos esemény, de 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

A látogatottsága ugyan nem vetekszik a busójáráséval, de évről-évre többen hallgatják az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, azaz a jánoskákban. Ahogy az ezt megelőző esztendőkben, a jánoskázás és az azt követő tűzijáték idejére tavaly is teljesen megtelt a Duna-parti sétány érdeklődőkkel.

Idén több mint húsz programból válogathat a közönség, lesz például sétakompozás a Mohács-Somberek-Palotabozsok Fúvószenekarral.

Szombaton veterán autók kiállításával kezdődik az ünnepségsorozat, aznap ingyen kisvonatra is ülhetnek a mohácsiak, hogy vendégeikkel együtt induljanak városnéző útra.

Az újabb keletű, de már gyökeret eresztett programpontok közé tartozik a Szomszéd- és Civil Ünnep, amit a Sokac-rév és a csónakház közti szakaszon tartanak meg.

A Nepomuki-ünnepen természetesen a hagyományos elemek, a helyi együttesek, sport- és művészeti csoportok, alkotó közösségek fellépése, koncertje, bemutatkozása sem marad el, s ugyanez igaz a közös főzésre, a jánoskázásra, s az esti, látványos tűzijátékra, s az azt követő utcabálra is.

Idén hétfőre is tartogatnak programokat a szervezők, akkor rendezik a Malomnapot a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban. Többek között báránysütéssel, egyéb gasztronómiai érdekességekkel, a nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével várják a vendégeket.

Május 19. szombat:

9.00-12.00 óráig: veteránautó-kiállítás a Széchenyi téren

9.00-17.00: SZOMSZÉD- ÉS CIVILÜNNEP (a Sokac-rév és csónakház közötti szakaszon)

10.00-14.00: Manóház játszóház: lufihajtogatás, kézműves foglalkozások a Sokac-révnél

11.00: ingyenes városnéző kisvonat indul a Sokac-révtől

11.30: ingyenes városnéző kisvonat indul a Sokac-révtől

12.00: kulturális csoportok bemutatói a színpadon

15.00: „A mohácsiak az első világháborúban” című kiállítás megnyitója a Kanizsai Dorottya Múzeumban (Kisfaludy u. 9.)

15.00-21.00: kézműves kirakodó vásár a Millenniumi Emlékműnél

15.30: liturgia a Nepomuki Szent János szobornál, amelyet Dr. Udvardy György megyés püspök tart

16.15-17.00: sétakompozás a Mohács-Somberek-Palotabozsok Fúvószenekar közreműködésével

16.00: Iváncsits Tamás koncertje a missziós nap keretében (a Millenniumi Emlékműnél)

17.30: a Kolping Iskola bemutatója a Millenniumi Emlékműnél

18.00: a pélmonostori virtuóz harmonikaegyüttes műsora (a Millenniumi Emlékműnél)

18.50: a Mohácsi Tamburaiskola összevont zenekara játszik

20.00: a csónakosok megáldása a Duna-parton (a Szent János Hotelnél)

20.10: a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar előadása

21.10: jánoskázók indulása a Sokac-révből

21.30: tűzijáték a Dunán

22.00-01.00: utcabál a Center Banddel (a Millenniumi Emlékműnél)

Május 20. vasárnap:

10.00: 10 éves a Beykoz-Mohács testvérvárosi szerződés – jubileumi ünnepség a polgármesteri hivatal dísztermében

11.30: „Az úri hímzés értékei” című kiállítás megnyitója a Busóudvarban

Május 21. hétfő

10.00: a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban CSALÁDI NAP kézműves kirakodó vásárral színesítve Báránysütés és egyéb gasztronómiai programok a nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével

14.00: néprajzi, örökségvédelmi témájú előadások a malom szitapadlásán Gráfik Imre: „A vízimalmokról másképp” A folyamhajózás és a hajómalmok Kisné Portik Irén: „A napmadár” Mohácsi Bugarszki Norbert: „Vonalkód a magyar népi kultúrában”

Május 19-20-án 10.00-17.00 között a közel 150 éves, az I. világháborút is megjárt Lajta Monitor Múzeumhajó ingyenesen megtekinthető a Duna-parton – bővebb információ kérhető: a Kanizsai Dorottya Múzeumban (Kisfaludy u. 9. – telefon: 306-604).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!