Már gyógyul a tájseb

2018.05.03. 17:30

Szivattyúzzák a vizet, hordják a földet a külfejtés feltöltéséhez

Egy hónappal ezelőtt az első lapát földdel jelképesen és ténylegesen is megkezdődött a Karolina-külfejtés hatalmas kráterének feltöltése. Az ünnepélyes eseményt követően pedig megindult a hétköznapi munka.

Hajdu Zsolt

A Karolina-külfejtés feltöltésével Magyarország egyik legnagyobb ipari tájsebe tűnik el Pécs lakónegyedeinek közvetlen szomszédságából. A Pannon Hőerőmű Zrt. és a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. között létrejött megállapodás értelmében a következő években 120 hektáron – négyszáz focipálya – összesen csaknem tízmillió köbméter meddőanyagot és földet mozgatnak meg az eredeti állapot helyreállítása érdekében.

A város északi peremén található területen több mint három évtizeden keresztül, 1968-tól 2004-ig folyt a bányaművelés és volt olyan időszak, amikor évente több mint 400 ezer tonna szenet termeltek ki. Ennek eredményeképpen létesült a 80 méter mély bányatölcsér, amelynek alját feltöltötte a csapadékvíz, így egy 28 méter mély tó is kialakult.

A munka nagyságrendjét jelzi, hogy összesen 9,6 millió köbméter korábban kitermelt meddőanyagot kell a bányászat eredményeképpen kialakult katlanban elhelyezni. Emellett a munkálatok során a bányató vizének levezetéséről, illetve a gödör feltöltéséről is gondoskodni kell, majd a terület egészét 40 centiméter vastagságú termőfölddel borítják be.

A munkálatok több ütemben valósulnak meg, az elsőben a Pannon Hőerőmű Zrt., helyi alvállalkozó partnerek bevonásával, saját finanszírozásban gondoskodik a bányató vizének leeresztéséről, majd a terület feltöltéséről a jelenlegi vízszint felett mintegy 30 méteres magasságig. Ezt követően, immár állami pénzből indulhat el a projekt második üteme, amelynek végén a töltésszint eléri a végleges, tengerszint feletti 195 méteres magasságot, és a területet növényekkel telepítik be, illetve gondoskodnak a további hasznosításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!