Gilvánfa–Alsószentmárton

2018.05.10. 15:30

Tanodába várják az érdeklődőket

Idén negyedszer rendezik meg a Tanodák Éjszakját május 11-én. Az ötlet Gyurka Zsolttól, az alsószentmártoni tanoda vezetőjétől származik, akit a Múzeumok Éjszakája rendezvény ihlettet meg.

Zsigmond József

Célja, hogy az intézményekben tanuló diákok műsorai révén az itt élők, érdeklődők betekintést nyerhessenek a tanodák életébe.

Magyarországon jelenleg több mint kétszáznyolcvan tanoda működik. Elkészült egy törvénytervezet, ami szerint normatív támogatásban részesülhetnének, ami kiszámíthatóbbá tenné működésüket. Jelenleg pályázati pénzből tartják fenn magukat, ami csak egy kis időre, egy-két évre biztosítja a pénzt a működéshez. Ha a tervezetet elfogadják, kiszámíthatóbb lesz a finanszírozás, úgy tudjuk a tanodákba beiratkozott gyermeklétszám alapján kapnának pénzt.

A 420 lakosú, többszörösen hátrányos helyzetű Gilvánfán 2008 óta működik a Kászá dăsztyisză Tanoda, amit 30 gyerek látogat rendszeresen. A céljuk, hogy közösségi teret nyissanak a gyerekeknek, megakadályozzák az iskolai lemorzsolódásukat, ápolják a tehetségüket.

– Gilvánfa szerves része lett a helyi életnek a tanoda – mondta Ambrus László, az intézmény munkatársa. – A farsang, gyermeknap, karácsony már el sem képzelhető a tanodai diákok programjai nélkül. Az idei Tanodák Éjszakáján mini focibajnoksággal, kézműves-foglalkozással, játékok készítésével és kipróbálásával készülünk, és fellép Horváth Zoltán, a Kanizsa Csillagai együttes vezetője a gilvánfai fiúkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!