kiképzés

2018.06.06. 11:30

Így telik egy vakvezető tanuló boldog gyerekkora

Magyarországon a látássérült emberek alig egy százalékát segíti vakvezető kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a kutyák a mindennapokban, mint bármelyik segédeszköz. Baranyában két vakvezető kutyával közlekedő látássérült ember él, akiknek a 2006 óta működő Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képezte ki társát.

T. V.

A vakvezető kutyák képzése nagyon sok türelmet igényel. Ahhoz, hogy biztosítani tudják az önkéntes kölyöknevelők a boldog gyermekkort az ebeknek, lehetőséget kell adniuk arra, hogy a kölykök a felügyeletük mellett ismerkedjenek, játszanak a többi kutyával. Így lesz napról napra nagyobb testileg, és egyre érettebb szellemileg egy tanuló vakvezető. Ez különösen fontos a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyészprogramjából kikerülő kölyköknek, akiknél a kölyöknevelők vállalják a pótmama szerepét, hogy önzetlen szeretettel és türelemmel kísérjék végig a kölykök növekedését.

– A szigetvári Vucseta István 2013 nyarától gazdája Otinak, stílusban passzolnak egymáshoz, mert István és Oti egyaránt erős személyiség, így jól együtt tudnak működni. Istvánnak kinyílt azóta a világ, mindennap együtt mennek mindenhova Szigetváron. 2012 óta Lakatos Norbert vakvezető kutyája Tami, ők Kisharsányban élnek. Tami figyelmessége és életvidámsága miatt is megfelelő társ. Mindkét kutyát a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában képezték ki, Köbli Mónika tanította őket – tudtuk meg az iskolától.

A kiskutyák helyzete nem csak annyiban speciális, hogy kis hámot viselnek, amire az van írva, hogy „vakvezető tanuló”, ugyanis 2 hónapos koruktól egyéves korukig az önkéntes kölyöknevelőknél laknak, akik megismertetik velük a világot, sokat játszanak, játékosan tanulnak, azután kerülnek a kiképzőkhöz.

Az alapítvány egyik kiképzője, Királyné Barkóczi Emese arra hívta fel a figyelmet, hogy kutyák szabadidős tevékenység közben nem viselnek hámot, így sokszor nem ismerik fel az emberek, hogy az önfeledten ugráló kölyök nem mellesleg egy vakvezető tanuló. Magánadományokból 2016-ban 15 vakvezető kutyát adott át az alapítvány ingyen látássérült gazdáknak. Ez szép eredmény, ám árnyalja a képet, hogy például Angliában – szintén magánadományokból – évente közel ezer kutyát képeznek ki.

Akár ön is lehet vakvezető eb gazdája

Az alapítvány a hozzájuk forduló igénylők számára térítésmentesen adja tartós használatba a vakvezető kutyákat – áll a lapunkkal kapcsolatba lépő szervezet honlapján. A gazdinak a későbbiekben is csak a kutya napi ellátásáról kell gondoskodnia. A kutyával való közlekedés megtanulása többhetes intenzív munkát igényel. Ez idő alatt minden esetben bentlakásos tanfolyamon kell részt vennie a jövőbeni gazdának is. Az átadás folyamatát egy közlekedésbiztonsági vizsga teljesítése zárja le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!