Két városért is dolgozik

2018.06.16. 15:30

Mojzes Tamás szerint egyik település sem teljes a másik nélkül

Mojzes Tamás a Harkányi Turisztikai Egyesület titkáraként a fürdőváros szekerét tolja, Siklós önkormányzati képviselőjeként pedig a járási székhelyért dolgozik. Interjúnkból kiderül: azt vallja, hogy miként a turizmus sem megy politika nélkül, úgy egyik város sem a másik nélkül.

Zs. K.

– Adódik is a kérdés, melyik városhoz kötődik jobban?

– Siklósi lakosként, képviselőként minden idegszálammal azon vagyok, hogy Siklós fejlődjön. Ugyanakkor le kell szögezni: Siklós fejlődése elválaszthatatlan Harkánytól, hiszen ez a pár kilométeres távolság a két település között egyértelműen arra kötelezi Siklóst és Harkányt, hogy együtt kell megjelenni minden lehetséges fórumon, hiszen az egyik fejlődése hat a másikra is. Volt időszak, amikor a két város kapcsolata feszültséggel teli volt, azt gondolom, sokat tettünk az elmúlt években azért, hogy normalizálódjon ez a kapcsolat. A döntéshozók megtapasztalták és egyre inkább értik, hogy együtt vagyunk erősebbek.

– Máshogy kérdezem akkor: a turizmus vagy a politika áll közelebb önhöz?

– A kettőt szerencsére lehet jól összehangoltan, egymástól nem elválasztva végezni. Én szeretem a politikában, várospolitikában megragadni azokat a pontokat, amelyekből a turizmus is tud profitálni, és ezt fordítva is alkalmazni. Ha felelősségteljesen dolgozunk, akkor adott esetben egy politikai döntés jó turisztikai hatással bír. Én személy szerint a végvárak szerelmese vagyok, tudom, hogy Siklós kevesebb Harkány nélkül és Harkány sem teljes Siklós nélkül.

– Megyei önkormányzati képviselőként is tud ezért a térségért tenni...

– A megyei közgyűlésben az egész megyéért dolgozunk, azonban tartom, hogy Baranya megye csak akkor lehet erős, ha van egy komoly dél-baranyai pólusa, melynek két meghatározó városa Siklós és Harkány. Környékünk olyan egyedülálló kincseket rejt, amely országos szinten is unikális, vegyesen hordoz aktív és passzív kikapcsolódási lehetőségeket egyaránt. Sok erre épülő, frissebb, újszerűbb turisztikai csomagot állítottunk össze, amelyek ezeket az adottságainkat még szélesebb körben ismerté teheti. A gyógy- és a vallási turizmus terén történt fejlesztések, kulturális örökségeink népszerűsítése érdekében több turisztikai szakmai vásáron is együtt jelenünk meg.

– Eredményesnek mondható ez a munka?

– Az elmúlt évi és a legfrissebb adatok is azt mutatják, hogy a térségben töltött vendégéjszakák száma egyértelműen növekedett. Nagyon sokan és sokat dolgozunk ezért, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy még többet kell tennünk azért, hogy ez a térség az egyik legvonzóbb hazai úti cél legyen, márkaértékben, márkahatásban. Világos üzenetekkel kell célt érnünk, vállvetve, szövetségben. Természetesnek kell lennie, hogyha Harkány érdekében tárgyalunk, akkor szem előtt tartjuk, hogy Siklós is jól járjon. A fürdőváros turizmusa is teljesebb attól, hogy élményként Siklóst is ajánljuk a vendégeknek, és fordítva, de amikor Siklósra érkezik egy delegáció, akkor egyértelmű, hogy beszámolunk arról is, hogy Harkánynak milyen kincsei vannak egyebek mellett az egészségturizmus területén.

Vízre szálltak

A hétvégén Harkány is Siklós is részt vett a Siófokon megrendezett Nemzeti Regattán. A harkányi csapat a harmadik helyet szerezte meg a vitorlásversenyben, a harkányi kézilabdacsapat által hajtott sárkányhajó pedig három győztes futam után az elődöntőbe jutásnál maradt alul Balatonmáriafürdő csapatával szemben. A színpadi produkciók közül a siklósiak által megidézett Tenkes kapitányát, illetve a harkányi Harka Táncegyüttest is óriási érdeklődés és nagy taps fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!