korzó

2018.07.06. 14:00

Egymást is képbe hozzák

Immár huszonkettedik alkalommal szervezett nyári tábort Kővágószőlősön a Zsongorkő Baráti Kör meghívására a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely. Az alkotócsoport vezetője, Stirling Zsolt elmondta, a nem hivatásos művészekből álló közösségben van rajzpedagógus, bölcsész, orvos, kutató, nyugdíjas bányász, egyetemi dolgozó.

Hajdu Zsolt

– Mikor alakult a csoport?

– Az alkotóközösség 1972. óta ismert Pécsett, Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely néven, 1991 óta folytatjuk alkotói munkánkat, a működéshez szükséges feltételeket a PTE Általános Orvostudományi Kara teremti meg számunkra. A műhely alapítója és tiszteletbeli örökös művészeti vezetője dr. Pandur József művészettörténész, főiskolai tanár.

– Milyen programjaik vannak?

– Hetente egy alkalommal találkozunk, s a többórás foglalkozáson kerül sor szakmai eszmecserére, konzultációkra, az otthon készült munkák bírálatára, s művészettörténeti előadásokra. Természetesen az otthoni igényes alkotómunka is nagy jelentőségű. Emellett fontos szerepe van a közös rajzolásnak, a festésnek, a műelemzésnek. Erőteljes kritikai szellem alakult ki az évek során, a csoport tagjai őszintén fogalmazzák meg véleményüket a maguk és társaik munkájáról.

– Kővágószőlősőn kívül merre voltak még?

– A nyári táborok nagy szakmai előrelépést jelentenek mindenkinek. Így jártunk Zebegényben, Fonyódon, Kőszegen, Sümegen, Magyarhertelenden, Sellyén és Bicsérden, Kárászon, Almamelléken és Ibafán, Villánykövesden, Kővágószőlősön, Kővágótöttösön, Sikondán, Balatonfenyves-alsón, Magyaregregyen.

– Melyek a kedvenc témái, alkalmazott technikái?

– Kezdetben a síkban teret ábrázoló geometriai formákból építkező kifejezésformát alkalmaztam előszeretettel, majd következett a pasztelltechnika, azonban idővel áttértem az akvarellre. Szívesen használom a fapácot is a grafikáim készítéséhez.

– Az idei nyári tábornak mi a témája?

– Több éven keresztül meghatározta a tanár úr, hogy milyen tematika mentén dolgozzunk. Elsőként megismerkedtünk a környezettel, a településsel, majd vázlatolás és az alkotás következtek. Az idén „a részletek gazdagsága” és kidolgozottsága kerül előtérbe az alkotásokban. Természetesen egyáltalán nem volt kötelező ezúttal sem, ha valakinek más ötletei, elképzelései vannak, megvalósíthatja azokat is.

– Hol láthatjuk a munkáikat?

– Három tárlaton is részt vettünk eddig az idén, a PTE Orvostudományi Karán, a Tudásközpontban, illetve a Nevelési Központban. Az ÁOK alkotó csapataként minden évben adományozunk képeket a karnak, az alkotásokat pedig egy tárlaton mutatjuk be az érdeklődőknek. Ezen túlmenően nyár végén, Kővágószőlősön is bemutatjuk a legújabb itt készült alkotásainkat. Ezeket a műveket már hagyományosan a Zsongorkő Baráti Körnek ajándékozzuk.

Hobbi a művészet

Stirling Zsolt Pécsett született, az épületvillamossági végzettsége mellé felsőfokú kereskedelmi, majd humán területen egyetemi végzettséget is szerzett. Nagy szerelem volt a minőségirányítás, rendszermenedzseri, illetve auditori végzettsége révén dolgozott ezen a területen. Jövőre lesz harminc éve, hogy az egyetemen dolgozik. Különböző területeken tevékenykedett eddig, jelenleg a Kancellárián gazdasági háttér- feladatokat lát el, többek között a vagyongazdálkodás és a műszergazdálkodás területén. A művészeti alkotás a hobbija, mint mondja, teljes egészében kiegészíti ezt a tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!