jogsi

2018.07.11. 07:00

Ráhajtanak a jogsira az ingyen vizsgával, de van tanulópénz

Július elsejétől lépett hatályba a rendelet, miszerint a húsz évnél fiatalabbak számára a KRESZ-tanfolyam és vizsga díját visszatérítik. Utánajártunk, mekkora összeget kaphatnak vissza a fiatalok, s ösztönzi-e a tinédzsereket a kedvezmény jogosítványszerzéshez?

A sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát követően a tanfolyam és a vizsga díját visszaigényelheti minden olyan tanulóvezető, aki a megmérettetés napján még nem töltötte be huszadik életévét. A támogatás megállapításáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság dönt és a Magyar Államkincstár honlapján található űrlap kitöltése után van lehetősége a fiataloknak visszaigényelni a befizetett összegeket.

A B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15–25 ezer forint, a vizsga díja pedig közel ötezer forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket. A támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 ezer forint lehet.

– Kezdetben valószínűleg ösztönzi a fiatalokat a kedvezményes jogosítványszerzés lehetősége, azonban az emberek hatvan százaléka általában huszonhárom és harmincéves kora között szerzi meg a vezetői engedélyét. Az elméleti tandíj körülbelül a tizenöt százalékát teszi csak ki a teljes díjnak, a többit a fiatalok szüleinek kell kifizetni, így ez összességében nem igazán ösztönző – mondta el kérdésünkre Rác Roland, a Sziget autósiskola vezetője.

Sorra buknak a diákok a forgalmin

Egy közelmúltban megjelent cikk alapján kiderült, hogy Csongrád és Baranya megyében bukik meg a legtöbb tanuló a gyakorlati vizsgán. Megkerestük a Baranya Megyei Kormányhivatalt, akik arról tájékoztattak, hogy a megyében első vizsgázók 40 százaléka felel csak meg sikeresen a vizsgafeltételeknek.

A közlekedési hatóság 2018 júniusának végéig 3130 tanulóvezetőt regisztrált, évente 5-6000 jogosítványt megszerezni kívánó személlyel találkoznak. Baranyában jelenleg egy állami tisztviselői jogviszonnyal rendelkező, főállású vizsgabiztos dolgozik. Munkáját általában hat-hét vizsgabiztos megbízási szerződéssel segíti. Vizsgabiztos az lehet, aki az előírt életkort betöltötte, valamint a jogszabályban meghatározott feltételek szerinti szakmai végzettséggel és jogosultságokkal rendelkezik, továbbá országos szakmai névjegyzékben szerepel.

Mit tehet az, aki ötödik alkalommal se megy át a forgalmi vizsgán? – Gyakorlati forgalmi utóvizsgán négy alkalommal vehet részt a jelölt. Az ötödik sikertelen vizsga után pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt vennie. Pályaalkalmassági megfelelés után további vizsgák lehetségesek. Amennyiben a jelöltnek a sikeres elméleti vizsgától számított két éven belül nem sikerül gyakorlati vizsgát tennie, ismét el kell végezni az elméleti tanfolyamot – tájékoztatott dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!