ellenőrzés

2018.07.26. 14:00

Tilos vízibiciklizni, egyelőre

Baranyai strandokat is ellenőriztek a fogyasztóvédelmi szakemberek. Két helyszínen állapítottak meg hiányosságokat. Abaligeten megtiltották a vízibiciklik használatát.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A strandokon, az akvaparkokban lévő csúszdák és más vízi eszközök üzemeltetési körülményeit ellenőrizte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A fogyasztóvédők az országban százharminckét helyszínt vizsgáltak meg, huszonhárom helyszínen összesen ötvenhat eszköz használatát kellett ideiglenesen megtiltani – írta közleményében a minisztérium. A fogyasztóvédelmi szakemberek Baranyát sem hagyták ki a sorból, összesen nyolc strandon negyvenöt eszközt vizsgáltak.

– Abaliget Község Önkormányzatának vízibicikli-kölcsönzőjében a hat vízibicikli egyike sem rendelkezett az üzemeltetés feltételéül előírt dokumentumokkal: megfelelőségi tanúsítvánnyal, adattáblával és üzemeltetési naplóval. A hiányosságok pótlásáig megtiltottuk az üzemeltetést – mondta el lapunk megkeresésére Arzt Gergely, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály osztályvezetője.

– A hétből egyetlen eszköznél a megfelelőségi tanúsítvány nem volt az új üzemeltető nevére átírva, nem vezették folyamatosan az üzemeltetési naplót. A kormányhivatal e mulasztások pótlására kötelezte az üzemeltetőt – tette hozzá.

– A vízibicikliket és a csónakokat két éve szereztük be. Teljesen újakat vásároltuk egy pályázat révén – mesélte el Kisfali János László, Abaliget polgármestere. – Nem tudtunk róla, hogy csak két évig jó a tanúsítvány. Ezt egyetlen egy helyen lehet beszerezni, több tízezer forintért. Ám a kiállító sem tudja, hogy milyen paramétereket kell feltüntetni a tanúsítványon.

Az ellenőrzés három hete történt. Abaligeten már két hete szünetel a vízibiciklizés. A polgármester rögtön a tettek mezejére lépett. Két hetébe telt míg beszerezte a tanúsítványt, amely nemrég megérkezett. Rögtön beszkennelték és elküldték a hatóság részére. Mint a polgármester megemlítette: reméli, hogy mindent rendben találnak.

A kis baranyai település sokat tesz a turizmus fejlesztéséért. A szabadstrandot ellátták zuhannyal, vécével, öltözőkabinokkal, melyek ingyenesen használhatóak. Lassan nemcsak a belföldi vendégek érkeznek, hanem külföldiek is kezdik felfedezni Abaligetet.

Máshová is ellátogattak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban megjelent beszámolója szerint az előírásoknak megfelelően működött a magyarhertelendi termálfürdő egy, a mohácsi uszoda két, a siklósi termálfürdő négy, a harkányi gyógyfürdő kilenc, és két orfűi vízibicikli–kölcsönző összesen tizenhat eszköze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!