Baranyai körkép

2018.08.10. 14:00

A piercing a munkakeresésnél problémát jelenthet

A mai világban egyre inkább számít a külső. Az emberek igyekeznek valamivel feldobni a megjelenésüket – ennek egyik extrém megnyilvánulása a testékszer.

Bakó Bettina

A testékszer, vagy más néven piercing lehet egy kis apró pöttytől kezdve a nagy karikáig bármi – és szinte bárhol elhelyezhető, a szemöldöktől kezdve a kézfejen át egészen az intim testrészekig. Míg a kis, kevésbé feltűnő darabokat könnyebben tolerálja a többség, addig a nagy szembeötlő díszeknél már felszaladnak a szemöldökök.

A legtöbb esetben az ékszernek semmi különösebb kulturális vagy vallási háttere nincsen, de egyre többen viselik. A legnépszerűbb helynek a köldök, a száj, a szemöldök és az orr számít. (Ezek közül a legfájdalmasabb az utóbbi, mivel ott a porcot is átszúrják, s a gyógyulási idő is tovább tart.)

– Tizennégy éves koromban csináltattam piercinget – mondta el lapunknak Kis Kitti. – Akkor ez nagy divat volt, és mindenki bevállalta. Persze én is rágtam a szüleim fülét, hogy engedjék meg nekem. Nem szerettem volna nagyon kirívót vagy megbotránkoztatót, éppen csak egy kis pöttyöt az orromba. Hosszas győzködés után végül megengedték, hogy megcsináltathassam. A legfőbb érvem az volt, hogy nem is olyan nagy és feltűnő. Ma már úgy érzem, hogy a részem, az a furcsa, ha nincs ott, viszont ennek ellenére mégis van, akinek első pillantásra szemet szúr, hogy ott csillog valami.

Egy másik lány, Bércesi Petra is szintén fiatalon kezdte: a szemöldökpiercingjét akkor csináltatta, amikor betöltötte a tizennegyedik életévét.

– Akkoriban lázadó korszakomat éltem. Többször próbáltam elképzelni magamon piercinget, de először egyik sem fogott meg. A nyelvtől féltem, az orrban nem tudtam volna elképzelni, viszont amikor a szemöldökömhöz odapróbáltam két strasszkövet, egyből tudtam, hogy ez a nekem való. Nagy nehezen sikerült meggyőznöm az édesanyámat, így egyik délután elmentem, és a barátnőmmel megcsináltattam. Olyan, mint egy ékszer, mint egy fülbevaló. Egyébként sok esetben beszélgetésindítóként is működik: rákérdeznek, mert arra kíváncsiak, milyen egy ilyet viselni – mondta el a lány.

A piercing, akárcsak a tetoválás, nem mindenhol elfogadott. Több munkahelyen előírás, hogy nem lehet semmiféle feltűnő, nagy testékszer a dolgozón, egyes helyeken, például a sportban, pedig kifejezetten balesetveszélyes is lehet. Ugyanakkor a tetoválásokhoz képest a piercingeknek van egy vitathatatlanul nagy előnyük: míg a bőrből a festéket nehéz eltüntetni, a testékszert könnyedén ki lehet venni vagy leragasztani, amíg tart a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!