Pécs

2018.08.26. 15:30

Hobbizenekarból örömzenekarrá alakultak

2015-ben még hobbizenekarként aposztrofálta magát a Kubalibre, három év alatt eljutottak az örömzene szintjére. Erről is beszélgettünk Püspöki Péter énekes-frontemberrel.

Miholics Zoltán

– Az első, önnel készített interjúnk időszakában jó, ha negyvenen összegyűltek a koncertjeiteken. Pár hete, a Fishingen meg legalább négyszázan voltak. Ennyit ér a Napló hírverése?

– Hát, erre nem mondhatok mást, mint hogy igen!

– Komolyra fordítva a szót: három év alatt messzire jutott a zenekar, nem?

– Nem. Nem jutottunk messzebbre, hogyha nagyobb távlatokat nézünk. Egy zenekar lehet például országosan ismert, nemzetközileg sikeres, esetleg világsztár. Ilyen szempontból jól pozicionáltuk magunkat. Ennek köszönhetően jött össze az említett négyszáz fős koncert – ennyien egyszerre minket még nem figyeltek.

– Szerintem a Széchenyi téren, szilveszterkor többen voltak...

– Igen, de a közönség akkor nem miattunk volt ott, csak történetesen mi is jelen voltunk.

– 2015-ben azt nyilatkozta a Kubalibréről, hogy megmarad hobbizenekarnak. Bevált a jóslat?

– Azt vettem észre, hogy egy zenekarnak több lehetősége van annál, mint amit korábban gondoltam volna. Fekete-fehérben gondolkodtam, azt hittem, vagy nagyszínpadossá válik egy zenekar, vagy megmarad az undegroundnál, és hobbiból zenélget, mellette pedig dolgozik. De rá kellett jönnöm, hogy van egy harmadik út is: egy kis zenekar megfelelő promócióval elérheti azt, hogy a környező országokban, mondjuk, a magyarlakta területeken megturnéztassa magát.

– Akkor ez a pálya?

– Ezt nem azért mondtam, mert mi ezt csináljuk – sajnos ezt már nem tehetjük meg. Azt már fiatalkorban tudatosan el kell határozni, hogy márpedig én zenész leszek, és ezért hosszú éveken keresztül mindent meg is kell tenni. Mi ezt nem tettük meg. Mindig is hobbisták voltunk, és most, harmincvalahány évesen hiába is ábrándozunk arról, hogy de jó lenne kicsit profibbá válni. Huszonhat nap szabival, egy-két gyerek mellett különben is nehéz turnézgatni.

– Marad az örömzenélés?

– Igen. Szinte csak Pécsett és annak környezetében, illetve a helyi fesztiválokon játszunk. Ezt éljük, és szerencsések vagyunk, mert mindannyiunkat itt tudott tartani ez a város. Sok zenekar a túlzott ambíciók, ill. a viszonylagos sikertelenség miatt oszlik fel, bennünket viszont pont ez tartott egyben. Szeretjük, amit csinálunk, a helyiek is szeretnek és ismernek minket, ez a mi világunk, és elégedettek vagyunk benne.

Több diplomával ragadott gitárt

Püspöki Péter 1981-ben született Szekszárdon, ide járt középiskolába. Szombathelyen szerzett diplomát, magyar–technika szakon, majd járt a pécsi egyetem kommunikáció szakára is. A jelenleg nyolc tagból álló Kubalibre 2008-ban alakult, és annak ellenére, hogy különösebb ambíciók nélküli zenekarnak tartják magukat, 2016 óta már a harmadik lemezük jelenik meg karácsonykor lemezbemutató koncerttel egybekötve a pécsi Nappaliban. De előtte még megtartják a zenekar fennállásának tízéves évfordulója tiszteletére rendezett születésnapi koncertjüket ugyanott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!