kilövés

2018.08.05. 15:30

Röfögnek és túrnak a hegyen a vaddisznók

A rendőrség augusztus elejétől egészen december végéig engedélyezte a kártékony belterületi vaddisznóállomány gyérítését Pécsett, a Mecsek-oldalban. A vadak jelentős károkat okoztak a környék gyümölcs- és zöldségállományaiban.

Szabó Dániel

A Nagydeindoli utcában és Középdeindol-hegyhát dűlőben, a környéken elszaporodott vaddisznók okoztak jelentős károkat az ott található gyümölcsösökben. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben tájékoztatta a lakosságot, hogy engedélyt adnak a vadállomány gyérítésére.

Jelenszky Márton, a vadkárelhárítást végző Hosszúcser Vadászegyesület elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a pécsi területen élő állomány pontos nagyságáról egyelőre nincs ismeretük, a lakosság jelzései alapján ugyanakkor több generáció óta ott élő állatokról van szó. A vaddisznókat ebben az időszakban a gyümölcsök és a zöldségek szezonja vonzza.

Jelenszky szerint telkenként néhány ezertől harmincezer forintig terjedő intervallumban mozog a vaddisznók okozta kár értéke. Embereket, házi- és haszonállatokat a vadak nem veszélyeztettek.

A belterületi vadelhárítást a Hosszúcser három tapasztalt tagja végzi majd a hivatásos fővadász vezetésével. Az érintett területeken leseket és etetőhelyeket alakítanak ki. A vadászatnál kilövési kvóta nincs, így a lehető legtöbb vad elejtését tervezik a szakemberek.

Az egyesület elnöke arra is kitért, hogy vadászat előtt természetesen értesítik a környék lakosságát, de tevékenységük az ott élőket nem veszélyezteti. Tájékoztatása szerint a vadak elszaporodása az elhanyagolt területek rendbetételével oldható meg.

Volt, akit a kertjében támadtak meg

A vaddisznókkal nagyon vigyázni kell, hiszen az emberre is veszélyesek lehetnek. Több olvasónk is jelezte az utóbbi években, hogy jelentősen megszaporodott a Mecsek és környékének vadállománya. Például egy korábbi cikkünkben is megírtuk: tavaly ősszel Pécsett, a Völgyi dűlő – Magyarürögi út – Tiborc utca – Felsőmakár dűlő által határolt területeket tartotta rettegésben két megtermett állat. A vadak amellett, hogy több veteményesben is kárt tettek már akkor is, volt akit a hazáig vezető úton kergettek meg, sőt, egy idős asszonyt saját kertjében támadták meg. A Baranya Megyei rendőr-főkapitányság abban az esetben is a Hosszúcser Vadászegyesületet bízta meg a vadak kilövésével.

Hangoskodjunk ilyenkor az erdőben

Alapvetően kicsi az esélye, hogy találkozunk vaddisznóval, hiszen félnek az embertől, és ha hallják, hogy közeledünk, akkor messzire elkerülnek minket. A Mecsekben való kirándulás közben például nyugodtan lehet fütyörészni vagy hangosan beszélgetni, ezzel megelőzhetjük a nem kívánatos találkozást. A nagyon sűrű erdei részeken viszont május–március körül nem érdemes kirándulni, hiszen a nőstények ilyenkor hozzák világra kicsinyeiket, és a malacokat védő koca rendkívül veszélyes tud lenni. Ha mégis szembe kerülünk egy támadó egyeddel, akkor egyetlen megoldás van: a futás. Megijeszteni ilyenkor lehetetlen őket és fára mászni sem érdemes, mert okos állatok és megvárják amíg le nem esünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!